Waarom niemand het leuk vindt om naar verjaardagen te gaan

Vrije tijd door Lisa_V

Eerlijk gezegd zijn wij niet zo fan van het vieren van onze verjaardag: want gedoe. Maar het is niet alleen onze eigen verjaardag die we liever overslaan, verjaardagen in het algemeen zijn vaker een verplichting dan een feestnummer.

Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn dol op feestjes. Strandfeestjes, surpriseparty’s of spontane avondjes met vriendinnen. In het weekend staat onze agenda alleen vaak genoeg vol met feestjes waar we steeds minder zin in hebben; de verplichting verjaardag. Je kent het wel: zo’n verjaardag waarbij iedereen in een kringetje zit en je de hele avond gesprekken voert over het weer en het laatste nieuws.
 

Vervelende vragen
De buurvrouw van je oma stelt elk jaar weer dezelfde vragen. “Nee, ik ben nog niet getrouwd en nee ik ben ook nog niet zwanger, ik hou gewoon van taart.” 
 
Ellenlange verhalen van mensen die je niet kent
Sociaal als je bent praat je met alles en iedereen. Maar op een of andere manier eindig je altijd naast iemand die het nodig vindt om zijn hele levensverhaal aan je op te hangen. Wedden dat de persoon in kwestie niet eens jouw naam weet.
 
Gedag zeggen
We hebben het allemaal, er zijn gewoon mensen met wie je liever niet praat. De hele avond heb je je ex kunnen ontwijken net zoals die irritante studiegenoot. Maar net bij het weg gaan kom je haar tegen en voor je het weet ben je drie kwartier verder omdat zij zo graag haar verhalen over haar fantastische vriend kwijt wilde.  
 
Zitplek
Je hebt de jarige haar cadeau gegeven, iedereen gedag gezegd, een drankje gepakt en nu is het tijd om een zitplaatsje te veroveren. Maar het vinden van een parkeerplek tijdens de uitverkoop bij een groot warenhuis lijkt wel makkelijker. Uiteindelijk eindig je ergens op een kussentje net tussen de kattenbak en de tuindeur.
 
Het is een verplichting
Verjaardag voelen toch altijd een beetje als een verplichting. Onze agenda staat doordeweeks al vol met afspraken, vergaderingen, sportlesjes en etentjes. Daarom vinden we het heerlijk om in het weekend ons agenda leeg te laten en open te houden voor spontane avondjes.


Ongemakkelijke situaties
Te beginnen bij het voorstelrondje: 3 kussen of toch alleen een keurig handje? En terwijl je jezelf tussen het feestgedruis worstelt om iedereen gedag te zeggen, laat je je stukje taart vallen, gooi je drankje om en struikel je over de kat van de jarige. Hiephoi!
 
Het eten
Taart, toastjes, kaas, spekjes en stokbrood. Heerlijk al dat eten, maar na een verjaardag ga je vaak misselijk naar huis. Op een of andere manier blijf je namelijk maar eten. Oeps!
 
Themafeestjes!
Als kleine meisjes vonden we het prachtig om ons te verkleden als prinsesjes, maar eh de verkleedkist is al lang uit huis. Themafeestjes kunnen best heel gezellig zijn, maar de voorbereiding: lees verkleedwinkels afstruinen is vaak zo vermoeiend dat we niet eens meer zin hebben in de verjaardag zelf.
 
Het vinden van een perfect cadeau
Je beste vriendin verdient een mooi cadeau want ze is er altijd voor je. Dus denk maar niet dat jij aan kan komen met een douchesetje of een bos bloemen. Gelukkig maakt haar blije gezicht veel goed. 
 
Groepsapps
Al een maand van te voren wordt je toegevoegd aan de groepsapp: ‘Cadeau voor Linda’, waar je vervolgens een maand lang wordt bestookt met ideeën voor een cadeau.

Hou jij van verjaardagen?