Lifestyle
Lifestyle

Dit is de reden waarom de tijd sneller lijkt te gaan als je ouder wordt


Je knippert even met je ogen en het jaar is alweer voorbij. Dat jij tijdens oud en nieuw stond te dansen met een fles champagne in je hand onder een regen van vuurwerk, voelt als de dag van gisteren. Kortom: je wordt ouder en de tijd vliegt!
 
Vroeger leken sommige dagen wel uren te duren. Met man en macht probeerde je de tijd te doden met spelletjes, buitenspelen en eindeloos aanbellen bij je buurmeisje in de hoop dat ze thuis zou zijn, maar alles ging op een slakkentempo. Maar nu, minstens 20 jaar verder, lijkt de tijd veel te snel te gaan. Sneller dan ooit!


Volwassenen versus kids
De zomer is voorbij voordat je het in de gaten hebt en Facebook popt-up met herinneringen van minstens vijf jaar geleden die voelen als de dag van gister. Maar waarom lijkt het alsof de tijd in een sneller tempo verstrijkt als je ouder wordt? Volgens Independent.co.uk zijn er een aantal theorieën waarom dit kan. Een van de suggesties is dat onze hartslag en ademhaling vertraagt tijdens de stofwisseling. De hartslag en de ademhaling van kids gaan sneller, wat plaatsmaakt voor het gevoel alsof de tijd langzamer gaat.
 
De eerste keer
Een andere theorie suggereert dat de manier waarop we de tijd meten, gebaseerd is op de hoeveelheid nieuwe informatie die we opnemen. Aangezien kinderen een stuk meer ‘eerste keren’ ervaren, absorberen hun hersenen veel meer herinneringen aan dingen zoals de zomervakantie. Voor de grown up mensen zoals wij, zijn dit inmiddels geen nieuwe momenten en realisaties meer.


 
De wetenschap
Nu nog een beetje extra wetenschap: het vrijkomen van neurotransmitter dopamine (die de stroom van informatie uit andere gebieden van de hersenen regelt), helpt ons te leren de tijd te meten. Wanneer we de 20 passeren, zijn dopamine niveaus verlaagd, waardoor de tijd sneller lijkt te gaan. Aha! Dat verklaart een hoop. Conclusie: doe veel nieuwe dingen als je wilt dat de tijd wat langzamer gaat!
 
Vind jij ook dat de tijd veel te snel gaat?