Lifestyle / Wonen
Wonen

Zo voel jij je veilig in je eigen huisje

Alleen wonen kan heerlijk zijn. Je hoeft geen rekening te houden met anderen en kan dus jouw toiletdeur wagenwijd open laten staan als jij aan het kakken bent. Maar als jij in bed ligt, krijg je soms toch een naar gevoel. Ben jij wel veilig? 
 
Jij kunt jouw favoriete liedjes draaien wanneer je maar witl. En hoe hard je deze ook opzet, niemand die er iets van zegt. Is het een zooitje? Alleen jij hebt daar last van. En heb je in de ochtend heel veel haast? Jij hoeft niet te wachten tot al je huisgenoten hebben gedoucht. En de ruzies over wat er vanavond op tv zal worden gekeken, die mis jij echt niet! Alleen wonen is een droom die uitkomt. Maar wanneer het donker wordt, herinner jij je ineens een scène uit die verschrikkelijke horrorfilm. Niemand kan jouw huis binnenkomen, toch?! Bang zijn en uitgaan van het ergste is juist wat je niet moet doen als je alleen woont. Maar je moet je wel bewust zijn van de risico’s en garant staan als er dan toch iets gebeurt. Dus wil jij vanavond met een gerust hart naar bed? Vink dan eerst even deze belangrijke punten af; 
 
 
… Controleer hoe veilig jouw huis is, dit kan makkelijk online via de Politie Keurmerk Veilig Wonen Scan. Binnen vijf minuutjes weet jij hoe veilig je woning is en krijg je persoonlijk advies. 
 
… Houd je buren te vriend. Als jij op vakantie gaat, kun je aan hen vragen of zij een oogje in het zeil willen houden. Sowieso zullen zij, aangezien jullie vrienden zijn, sneller alarm slaan wanneer er iets opmerkelijks gebeurt. 
 
… Wees zuinig op je sleutels. Berg ze goed op, vergeet ze nooit en leg absoluut geen reserve sleutel onder de deurmat of in een plantenbak voor de deur. Geef in plaats daarvan een bosje aan je ouders of een goede vriendin. 
 
… Leg een deegroller of honkbalknuppel bij de voordeur of onder je bed. Je weet maar nooit en wie niet slim is moet sterk zijn, of een hulpmiddel bij de hand hebben! 
 

… Als de bel gaat, check altijd eerst even wie het is voor je de deur opendoet. Dit kan via de intercom of het welbekende piepgaatje. 

… Oké, deze tip is misschien een beetje cliché, maar laat absoluut geen strangers binnen. Zelfs al ziet hij er professioneel uit, als jij geen afspraak hebt gemaakt met de loodgieter, laat hem dan lekker buiten staan! 
 
… Als je weggaat, ook al is het maar een kwartiertje, doe altijd, maar dan ook ALTIJD je deur op slot. Ook als je de deur niet meer uitgaat moet je het slot op de deur doen en je ramen sluiten. 
 
… Als je een avondje uit gaat, kun je een lamp aan laten staan. Zo denken eventuele inbrekers dat jij thuis bent en zullen ze jouw huis sneller overslaan. Je gordijnen dichtdoen werkt ook goed!
 
… Weet hoe je moet ontsnappen als er bijvoorbeeld een brand ontstaat. Plan je vluchtroute van tevoren!
 
… Als jij een naar onderbuikgevoel hebt, schaam je niet en bel je ouders, een vriendin of je buren. Bang in je bed blijven liggen zal jouw nachtrust niet bevorderen. 
 
 
… Wil jij je naast veilig ook niet meer alleen voelen? Investeer dan in een maatje die jou beschermt. Juist ja, een knuffelhondje! Als je jouw pet goed traint, durft niemand jouw huis zomaar te betreden. 
 
Voel jij je wel eens onveilig in jouw woning?