Tekenen dat jullie vriendschap je tegenhoudt in het leven

Vrije tijd door Chiara

Vrienden kunnen ontzettend belangrijk zijn. Goede vriendschap geeft je positieve energie en sommige vriendschappen gaan een levenlang mee. Toch zijn niet alle 'vriendschappen' bevoordelijk voor je eigen leven. Hoe herken je een slechte vriendschap?

… Ze support jouw goede voornemens niet. Als jij bijvoorbeeld wil beginnen met sporten, minder wil drinken of stoppen met roken, steunt zij jou hier niet in. Sterker nog, wanneer jij je naar de sportschool wil begeven, dwingt zij je om nog één filmpje te kijken. Sporten kan altijd nog toch? 
 
… Je wil bepaalde dingen niet met haar delen. Heb jij gedate met een hunk? Heb jij een sollicitatiegesprek bij je droombedrijf? Je deelt het liever niet met haar… Enthousiast zal ze toch niet zijn, waarschijnlijk is dat zo omdat ze stikjaloers is. Jij vermoedt dit al een tijdje, maar ze lijkt het nu niet meer te kunnen verbloemen. Ze misgunt je namelijk een hele hoop. 
 
 
… Je kunt bepaalde dingen ook niet tegen haar zeggen. Ze zal je namelijk voor gek verklaren dat jij je ex een berichtje hebt gestuurd. In plaats van opbouwend advies, zal ze je de grond instampen. Daarom houd jij je mond maar liever dicht. 

... Zij wil je het liefst voor zichzelf. Ze kan het niet begrijpen dat je bevriend bent geraakt met je collega. 'Maar dat is toch helemaal geen type voor jou?'. Ook wanneer jouw lover iets leuks voor je in petto heeft, wanneer jullie zouden shoppen, vind zij dat je hem maar moet cancelen. 

 
… Je kunt niet volledig jezelf zijn bij haar. Je moet je altijd (een beetje) anders voordoen dan hoe je werkelijk bent. Je doet maar alsof je zin hebt in dat feestje, maar in werkelijkheid ben jij het gezuip en gedans helemaal zat. Je bent eigenlijk wel toe aan een avondje niks doen. Maar je durft het gek genoeg niet tegen haar te zeggen.
 
… Zij vergelijkt jou met zichzelf. Haar studie levert later meer centen op dan de jouwe. Zij heeft 101 likes op haar nieuwste Insta-selfie en jij maar 92… Het lijkt erop dat ze nooit een keer blij voor je kan zijn, ze moet alles, maar dan ook alles vergelijken. 
 
… En aangezien ze alles wat jullie doen vergelijkt, is ook alles een competitie. Heb jij met die hotte guy gezoend in de club? Dan sta jij niet raar op te kijken dat zij de week erop haar tong in zijn mond duwt. Of heb jij gesolliciteerd bij dat koffietentje? Zij wil daar ineens ook graag werken. Ten slotte wil zij natuurlijk weten wie het beste is, alles is een wedstrijd in haar ogen. 
 
… Jullie delen sowieso geen idealen meer en gaan allebei een andere richting op. Zij wil het liefst elke week in de club staan en rondscharrelen, terwijl jij klaar bent om te settelen en je eierstokken aardig beginnen te rammelen. Maar jouw idealen waarderen dat kan ze natuurlijk niet. Kindjes?! Trouwen?! Neeee! We zijn nu jong… Let’s go out! 
 
 
… Ze laat je constant in de steek. Wanneer jullie afspreken, zegt zij op het laatste moment af of is jullie date zelfs vergeten. Sowieso kan zij alleen afspreken wanneer het haar uitkomt, even een gaatje maken tussen haar drukke schema in, ho maar. Hoe bedoel je egoïstisch? 
 
… Alles moet dan ook op haar manier. Heb jij iets te vieren? Dan organiseert zij een sushi-etentje. Niet omdat jij dit zo lekker vindt, nee omdat zij hier dol op is! Spreken jullie af? Dan wel in het tentje tegenover haar werk, om stipt 14u, want dan is haar baas eventjes weg. Oh en het zou ook heel fijn zijn als jij even een pakje sigaretten voor haar koopt onderweg. Zij is dit vergeten en jij komt er langs, toch?! 
 
… En als jullie dan eindelijk een keer aan het daten zijn, voelt het als pure tijdsverspilling. Je weet van te voren al dat jullie afspraakje uitloopt op een drama. Want wanneer je met haar bent, is het gevaar dichtbij. Of je nu je pinpas kwijtraakt, in het ziekenhuis belandt of veel te dronken wordt… Het kan nooit een keertje goed gaan wanneer jullie samen zijn.