Zo neem je die werkstress lekker niet mee naar huis!

Lifestyle door Sascha

Of je nou een rasechte workaholic bent, een girlboss of creatieve en keiharde werker, het blijft soms nou eenmaal verdomd lastig om die stress op je werk te laten en niet mee naar huis te nemen. Maar daar hebben wij wat op bedacht!
 
Om alles uit een productieve werkdag te halen, moet je wel met een aantal dingetjes rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan een realistische to-do list, begin niet aan een lijstje die niet af te werken valt door de te hoge doelen die jij voor jezelf stelt. Oh, en een goede nachtrust klinkt als een cliché, maar oh zo belangrijk! Dit zijn de tips waardoor jij die werkstress lekker thuis laat.

 
Realistische to-do list
Begin de dag met een to-do lijstje zodat je een beetje orde op zaken stelt voor de rest van de dag. Dit zorgt voor minder stress. Zorg er wel voor dat je een realistisch lijstje maakt, eentje die af te werken valt, anders wordt het een onmogelijke taak voor jezelf en dat wil je jezelf neit aandoen!
 
Maak het lijstje af
Zorg dat je je (realistische) to-do lijstje af hebt voor het einde van de dag. Zo ga je met een rustig en voldaan gevoel naar huis en is alles af. Is dat niet het geval, dan neem je je stress gegarandeerd mee naar huis en heb je constant het gevoel dat er nog dingen moeten gebeuren.
 
Doe de ‘moetjes’ eerst
Zorg dat je de belangrijkste dingen van je to-do lijstje, de ‘moetjes’, eerst doet zodat dat in ieder geval afgevinkt kan worden. Zo voorkom je dat wanneer je eindelijk ’s avonds op de bank ploft met een wijntje, je opeens nog van alles moet doen.
 
Schoonheidsslaapje
Hoe graag je ook het liefst alle uren uit je dag wilt halen, dat mag niet ten koste gaan van je nachtrust! Tijdens je slaap verwerk je heel veel, en precies dat heb je nodig om er de volgende dag weer vol goede moed tegenaan te kunnen gaan. Ga dus lekker op tijd naar bed, zodat je er ook vroeg uit kunt om te beginnen aan een effectief dagje.


Lekker opruimen!
Ook voor de sloddervosjes onder ons: zorg dat je bureau gedurende dag een beetje opgeruimd blijft. Ga jij na een lange dag werken naar huis en laat je een complete chaos op je bureau achter, dan zul je daar de rest van de avond over piekeren, had je het nou maar even opgeruimd… Met een opgeruimd bureau begin je ook meteen goed aan je dag!
 
Hou een beetje afstand
Zodra je thuiskomt van een lange werkdag, zorg dan dat je een beetje afstand houdt van je werk. Op deze manier laad je jezelf weer op voor de momentjes waarbij je wel moet presteren tijdens je werk. Plan gezellige, maar vooral ontspannende dingetjes met vrienden in en zet je werk even aan de kant.
 
Plan je agenda niet fully booked
Zorg dat je je agenda gedurende je werkdag niet fully booked plant, maar zorg voor wat ruimte tussen al je afspraken door. Zo kun je even een adempauze nemen wat weer zorgt voor minder stress in de avond. Natuurlijk wil je zo effectief mogelijk zijn op een dag, maar denk ook een beetje aan jezelf en wat je wel en niet aankan!
 
Beweeg!
Ga er na een lange werkdag even tussenuit voor een hardlooprondje. In eerste instantie voelt het alsof je daar echt de puf niet meer voor hebt, maar je zult merken dat het je juist energie geeft! Daarnaast kun je meteen even uitwaaien en je hoofd leegmaken. Daarna kan je vrije avondje met een wijntje op de bank beginnen!
 
Door welke dingen kun jij de stress op je werk laten?