OH NEE! Er is een wereldwijd wijntekort!

Vrije tijd door Fadak

Wijn is op sommige momenten onze beste vriend. Bij een etentje? Wijn! Avondje met vriendinnen? Wijn! Hebben we een gebroken hart? Ook dan is wijn weer onze steun en toeverlaat. Rood, wit, droog of zoet, voor ieder is er een favoriet. 
 
Maar kun je je voorstellen dat er ooit op de wereld een tekort aan wijn zal komen? Wij konden dit ons ook never nooit verbeelden, maar het moment is toch aangebroken. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is er een extreem tekort aan wijn. 
 
CNN zegt dat dit jaar de wereldwijde wijnproductie met maar liefst 5% zal dalen. En dit is natuurlijk een huge probleem voor wijnliefhebbers die maandelijks een paar flessen inslaan of standaard een wijntje nemen in een café. Jean-Marie, het hoofd van de International Organization of Vine and Wine, legt uit dat door de opwarming van de aarde verschillende en bijzondere natuurlijke verschijnselen zullen stijgen. De opwarming van het zeewater en de droogte hebben een grote invloed wat betreft het aantasten van wijngaarden. Jean-Marie legt aan de nieuwsdienst uit dat dit jaar een enorm dieptepunt is sinds het begin van deze eeuw. Het gaat voornamelijk om de wijnen die uit Zuid-Amerika komen, daar daalt de wijnproductie het snelst. 
 

Moeten we ons zorgen maken in Nederland? 
Volgens wijnexpert Lars Daniels gaat de wijnproductie steeds moeizamer door waterbeschikbaarheid, waardoor klassieke wijngebieden minder oogsten hebben uiteindelijk. Ook de hoeveelheid neerslag en de temperaturen veranderen voortdurend. En dit heeft zonder enige twijfel invloed op de productie van wijn. 
 
De probleemregio’s hebben een klimaat dat veel te droog is. Als er veel water wordt gebruikt en er te weinig water terugkomt via moedernatuur, dan heb je inderdaad een dilemma. Maar in Nederland is er nog geen reden om in paniek te raken. Het is nog niet zo dat we in Nederland met boodschappen terugkomen zonder een fles wijn. Wel zullen bepaalde wijnen minder geproduceerd worden dan andere.
 
Geniet dus nog lekker van je glaasje wijn zolang het kan, proost! 
 
Wat is jouw favoriete wijn?