Dit zegt jouw plek in je gezin over je love language

Relaties door Anne-Fleur

Inmiddels kennen we allemaal de vijf love languages wel. In je liefdesrelatie kan het van groot belang zijn om te weten welke love language jij en je partner hebben. Welke love language je hebt en waarom, dat verschilt natuurlijk per persoon. Wist je dat ook jouw plek in je gezin iets zegt over jouw liefdestaal? Lees gauw verder!

Lees ook: Onderzoek toont aan: bellen met je moeder is goed voor je gezondheid

Wat zijn de vijf love languages?

De love languages zijn een concept ontwikkeld door Gary Chapman in zijn boek The 5 Love Languages. Het idee is dat mensen verschillende manieren hebben waarop ze liefde uiten en ontvangen. Volgens deze beste man zijn er vijf primaire liefdestalen.

1. Words of affirmation: dit houdt in dat iemand zich geliefd voelt door complimenten, aanmoedigingen, en affirmaties. Voor deze mensen zijn woorden krachtig en belangrijk.

2. Quality time: voor mensen met deze liefde taal is tijd samen doorbrengen van groot belang. Dit betekent samen activiteiten ondernemen, gesprekken voeren, en aandacht schenken zonder afleidingen.

3. Gifts: niet per se materieel, maar het gebaar van het geven van een cadeau wordt gezien als een teken van liefde. Het gaat om de gedachte achter het cadeau en de betekenis ervan.

4. Acts of service: voor deze mensen is het doen van dingen voor een ander een manier om liefde te tonen. Dit kan variëren van huishoudelijke klusjes tot het helpen bij persoonlijke projecten.

5. Physical touch: dit omvat het tonen van liefde door fysieke aanrakingen zoals knuffels, handvasthouden, en andere vormen van lichamelijk contact.

Bepaling

Voor iedereen is de reden waarom 'ie een bepaalde liefdestaal heeft anders. Het heeft natuurlijk veel te maken met je karakter en wie je diep van binnen bent. Maar dat is niet het enige. Wat ook een grote rol speelt is jouw plek in je gezin. We leggen het je uit.

Oudste kind

Als oudste kind voel je je vaak verantwoordelijk en ben je erg prestatiegericht. Daarnaast nemen ze graag de leiding in dingen. Hulp aannemen doen ze dan ook niet zo graag. Oudste kinderen vinden het vaak dan weer wel heel fijn als iemand anders spontaan aanbied om te helpen of om iets voor ze te doen. Acts of service is dan ook de liefdestaal die oudste kinderen vaak hebben.

Middelste kind

Middelste kinderen vinden het vaak lastig om nee te zeggen en hebben over het algemeen een lager zelfbeeld. Dit heeft ermee te maken dat het tweede kind in veel gevallen anders wordt opgevoed dan het eerste kind. Er is vaak minder aandacht voor (hoe zielig het ook is). Doordat ze vaak wat minder in de spotlight hebben gestaan, is het dan ook niet heel verrassend dat juist zij Quality time als hun love language zien.

Jongste kind

Het jongste kind is vaak het meest spontane en avontuurlijke in een gezin. Het verschil in opvoeding tussen het oudste en het jongste kind is enorm groot en dat zorgt ook voor dat jongste kinderen vaak een andere liefdestaal spreken. Het jongste kind wordt vaak gezien als de 'baby' ook al is ze al volwassen. Ze zijn gewend dat ze eigenlijk alles voor elkaar krijgen, dus met een cadeau spreek je hen wel aan!

Enigkind  

Ouders met maar één kind leggen vaak (onbewust) een hoop druk op hun kind. Deze kinderen zijn vaak perfectionistisch en leiden vaak een uitgestippeld leven. Niks mis mee natuurlijk, maar soms wat Words of affirmation krijgen vinden deze kids wel fijn.