Donny Roelvink onzeker na teelbalkanker: "Mijn lichaam voelde anders"

Media door Alyssa

Eind 2022 kreeg Donny Roelvink een schokkende diagnose: teelbalkanker. Gelukkig is hij nu weer helemaal gezond, maar de ziekte heeft zijn leven en zelfbeeld flink beïnvloed. Donny deelde zijn ervaring in een openhartig interview met &C, waar hij terugblikte op de impact van de diagnose en zijn herstel.

Donny Roelvink had teelbalkanker

In december 2022 hoorde Donny het verpletterende nieuws dat hij kanker had. "En dan hoor je opeens dat je teelbalkanker hebt…", deelde hij op Instagram, vergezeld van een foto uit het ziekenhuis. De diagnose dwong hem om onmiddellijk te handelen. "Binnen 24 uur een plan van aanpak maken en nu lig ik hier", schreef hij. Gelukkig bracht een positieve CT-scan goed nieuws: er waren geen verdere uitzaaiingen. Dit stelde hem in staat om direct geopereerd te worden.

Onzekerheden en strijd

De diagnose kwam als een enorme schok voor Donny. "Ik heb even geëxperimenteerd met drank en drugs, maar ik heb zeker negentig procent van mijn leven gedisciplineerd en gezond geleefd", vertelt hij in het interview. "Daar doe ik zo mijn best voor, en dan ben ik ineens niet gezond." Ondanks een succesvolle operatie en behandelingen, kampte Donny met aanhoudende onzekerheden over zijn gezondheid. "Bij elk hoofdpijntje of hoge hartslag dacht ik: ik heb weer kanker", geeft hij eerlijk toe. Deze angst werd gevoed door het besef dat kanker vaak terug kan komen, wat hem voortdurend op scherp zette.

Positief blijven

Hoewel de schrik diep zat, probeerde Donny positief te blijven. "Je hoort zo vaak dat het ineens terugkomt bij mensen en helemaal fout is", legt hij uit. "Maar hoe langer het geleden is, hoe minder ik ermee bezig ben." De wetenschap dat zijn type kanker niet de meest agressieve variant was, hielp hem om optimistisch te blijven. Toch was elke brief voor een controlebezoek een trigger voor zijn angst. "Als er een brief op de mat valt met wanneer de eerstvolgende controle is, voel ik me, héél toevallig, wel altijd ineens niet lekker en heb ik weer pijn in mijn kruis."

Impact van een kankerdiagnose

Donny's ervaring laat zien hoe diepgaand de impact van een kankerdiagnose kan zijn, zelfs na herstel. De onzekerheden over zijn lichaam en gezondheid blijven een uitdaging, maar hij werkt er hard aan om positief en optimistisch te blijven. Zijn verhaal is een krachtige herinnering aan de mentale en emotionele strijd die veel kankerpatiënten moeten doorstaan, zelfs nadat de fysieke strijd voorbij is.

Lees ook: Dries Roelvink reageert op islam-interesse van zoons Dave en Donny Roelvink: "hoop dat ze rust vinden."