Ben je chaotisch op je werk? 4x tips om efficiënter te werken

Werk & studie door Anjali

Weet je soms niet meer waar je moet beginnen, of raak je je concntratie snel kwijt? Deze tips helpen je efficiënter te werken.

1. Genoeg pauzes om efficiënter te werken

Als je vaak moeite hebt met het vasthouden van concentratie, kan dat misschien komen doordat je te lang doorgaat. Je wil alles zo snel mogelijk maar toch goed afhebben, om het later wat rustiger aan te kunnen pakken. Oof misschien heb je bergen met taken die maar niet af lijken te komen. Juist daarom is het slim om genoeg pauzes te nemen. Ga dan niet voor de televisie hangen, eindeloos op TikTok of Instagram scrollen of een dutje doen, maar sta op van je bureau en loop een rondje, haal een lekkere snack of klets met collega's of vrienden. Even wegstappen van het werk helpt je om op een later tijdstip weer met een frisse blik en volle efficiëntie aan de slag te kunnen.

2. Geen schermen

Natuurlijk geldt dit niet wanneer je achter een laptop of computer werkt, maar vermijd zoveel mogelijk andere schermen. Dat betekent dat de televisie uitblijft en je je telefoon weglegt. En niet alles tijdens het werk kun je beter je telefoon op stil zetten en alle inkomende berichten pauzeren, maar ook voor het slapengaan: Wanneer je voor minstens een uur voor je bedtijd ngeen blauw licht meer ziet, bevordert dat je slaap en kun je beter herstellen van een lange dag. En dat maakt je efficiënter de volgende dag.

3. Vooruit plannen

Maak een to do-lijst met alle grote en kleine taken die je deze week moet gaan doen. Verdeel de grote dingen ook in kleineren dingen. Kijk daarnaast of je sommige dingen op een later tijdstip kunt doen, en plan vooruit. Wanneer je meer overzicht hebt over je taken is het makkkelijker om te beginnen, en het voelt ook alsof je alles op een rijtje hebt. Bedenk hoeveel tijd iets zal kosten en plan het op die manier in. Let er wel op dat je jezelf genoeg tijd gunt voor een taak: het werkt demotiverend om een 'deadline' niet te halen.

4. Opschrijven

Dat to do-lijstje in je hoofd is overizchtelijker als je het opschrijft. Op die manier kun je minder makkelijk iets vergeten. Zet het in je notities of plan het in de agenda. Bepaal ook wat de prioriteit heeft en wat niet: zo bepaal je sneller hoe je dag eruit gaat zien. En de dingen die minder dan vijf minuten duren? Doe deze gelijk: je bent er weinig tijd aan kwijt en het is een kleine moeite om je daarna weer wat meer verlost te voelen en efficiënter te werk te gaan. Bonus: wanneer je kleine dingen kan afstrepen, kun je met een positieve blik de grotere dingen doen.