5X redenen om jezelf uit eten te nemen

Vrije tijd door Anjali

Het is niet iets wat je vaak hoort, en misschien vind je het zelfs wel spannend. Maar toch kun je maar beter jezelf uit eten nemen. Dit zijn de redenen.

1. Alleen uit eten = zelf kiezen

Ga eens na hoevaak je ergens bent gaan eten omdat een ander dat zo graag wilde. En denk ook eens aan wanneer je heel erg veel zin hebt in een bepaalde keuken, terwijl de ander dat niet lekker vindt. Dat hoeft nu niet meer: je kunt gaan en staan waar je wilt, en kunt in je eentje ook zelf bepalen wat en waar je wilt gaan eten. Zo hoef je nooit meer geld uit te geven aan iets waar je liever niet zat.

2. Geen nare geluiden

Iedereen met misofonie of een afkeer voor eetgeluiden opgelet: je hoeft deze keer niet te luisteren naar dat vieze gekauw, gesmak en geslik van anderen. Als je een tafeltje voor één reserveert heb je namelijk niemand om je heen om die nare geluiden te kunnen maken, tenzij je naast een luidruchtig koppel of kleine kinderen zit dan. Maar ook dan kun je gewoon vragen of je je mag verplaatsen, en hoe erg kunnen deze geluiden eigenlijk opvallen als je niet aan dezelfde tafel zit?

3. Niet delen

Eindelijk een keer niet het eten hoeven delen met mensen, wat heerlijk! J ekiest zelf wat je het allerlekkerst vindt, en hoeft geen hapjes af te staan aan mensen die je met hun grote ogen aankijken. Eet elke hap met gemak, en voel je ook zeker niet schuldig dat je hierna óók nog een toetje in je eentje neemt. Zoals we allemaal wel kennen: 'Joey doesn't share food!'

4. Genieten

Als je met een partner of een groepje vrienden of familie bent, vergeet je al vaak waar het allemaal om draait: het eten en de sfeer van het restaurant. Jullie zijn te druk met kletsen, waardoor je wel eens vergeet te genieten van je favoriete gerecht. Wanneer je alleen uit eten gaat heb je daar geen last van: je hoeft niet met iemand te praten en kunt dus ongegeneerd genieten van het voedsel. Luister ook eens naar wat voor muziek er wordt gedraaid, en let op de andere mensen in het restaurant. Zo proef je niet alleen het eten, maar ook de sfeer. En dat is pas écht genieten.

5. Me-time

Me-time hoeft niet alleen binnenshuis gedaan te worden. Integendeel: buiten werkt het net zo goed, al niet beter. Leer je grenzen verleggen en stap uit je comfort-zone. Je hebt de perfecte balans tussen zelfreflectie en afleiding, en het is belangrijk dat je soms even weer tot jezelf komt.