Matthijs van Nieuwkerk en RTL gaan toch niet samenwerken

Media door Alyssa

Matthijs van Nieuwkerk gaat dus niet meer aan de slag bij RTL. De samenwerking is officieel van de baan, ondanks dat ze vorig jaar nog een vierjarig contract hadden getekend.

Het rapport dat alles veranderde

Maar waarom dan? Nou, het heeft alles te maken met dat rapport van de Commissie-Van Rijn. Daarin kwam naar buiten dat er op de werkvloer van De Wereld Draait Door, waar Matthijs vijftien jaar lang de baas was, nogal wat mis was. En dat is zacht uitgedrukt. Het rapport sprak over wangedrag en dat is natuurlijk echt not done.

RTL zet er een punt achter Matthijs van Nieuwkerk

RTL had geen andere keuze dan de samenwerking op te schorten. En nu is het dus helemaal over en uit. Matthijs zelf heeft aangegeven dat hij liever zijn vrijheid wil. RTL zegt in een statement: "We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren en gezien de omstandigheden hebben we daar ook begrip voor", meldt de zender. "We wensen hem alle succes voor de toekomst." Matthijs wil zelf niet reageren op het nieuws. Zijn manager laat weten dat er niets is toe te voegen aan het bericht van RTL.

Geen Olympische Spelen vanuit Parijs

Matthijs zou bij RTL onder meer een talkshow op zondag gaan maken. Ook was hij in beeld om een programma rondom de Olympische Spelen vanuit Parijs te presenteren. Die klus werd later overgenomen door Humberto Tan.

Audio van Matthijs van Nieuwkerk

Al enige tijd praten mensen over een filmpje waarin je zou horen hoe Matthijs verbaal grensoverschrijdend gedrag vertoont. Dit zou dan ook bewijs zijn dat Matthijs daadwerkelijk de grens is overgegaan. Presentator en vriend van Matthijs Özcan Akyol vertelde bij Vandaag Inside dat dit filmpje ook echt bestaat. Ook bij Humberto geeft ‘Eus’ aan dat er beelden zijn van ‘niet zo gezellig gedrag’ van Matthijs. Deze opnames zouden zijn gemaakt tijdens de repetities van DWDD. Eus praatte samen met oud-werknemers van DWDD en heeft het filmpje toen zelf bekeken. “De woorden die er zijn, hoe er met elkaar wordt omgegaan. Toen dacht ik wel: deze kant ken ik ook niet zo goed, dus ik weet ook niet precies wie ik nu verdedig,” vertelde Eus. Bij 3FM lieten ze dit filmpje ‘horen’.

Beelden uit documentaire Matthijs van Nieuwkerk

Juicekoningin Yvonne Coldeweijer had de desbetreffende TikTokvideo ook binnengekregen. "Eus lieverd, is dit nou het filmpje?" schreef ze. Ze verbaasde zich nogal over de video, waar Özcan mogelijk over heeft gepraat. Ze vroeg zich af "waarom hij de inhoud zo heeft aangedikt". In de video is de presentator namelijk wel een beetje boos, maar verbaal wordt het niet heel gewelddadig. De DWDD-redacteuren om hem heen vallen wel stil, maar desondanks oogt het allemaal redelijk normaal. Overigens komen de beelden ook gewoon uit een documentaire over DWDD. Als dit de beruchte video is, zouden het dus weldegelijk openbare beelden zijn geweest.

Lees ook: Oud-presentatrices WNL beschuldigen omroepbaas Bert Huisjes van wangedrag: "vergiftigd nest"