Heeft hij alleen 'gekke' exen? Dat is een red flag

Single & daten door Maya Luz

Exen zijn exen voor een reden. De meeste mensen hebben wel een of meerdere exen en het is niet gek om geen hele positieve mening over hen te hebben. Wat niet normaal is, is al je exen omschrijven als 'gek'. Dit is waarom dit een red flag is die je zeker serieus moet nemen.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zouden nooit vreemdgaan

Alleen 'gekke' exen?

In een relatie die is uitgegaan, zijn er sowieso wat problemen geweest. Misschien was een persoon erg slecht in communiceren, maar daarbij kan de ander misschien ook een slechte luisteraar zijn geweest. Of een partner kon weinig tijd vrijmaken om de ander te zien, terwijl de ander weinig begrip had voor het drukke leven van hun partner. Bij een break-up is het niet gek dat je de ander vooral de schuld geeft in het begin. Maar uiteindelijk is het ook gezond om je eigen fouten in te zien en te erkennen. Niemand is perfect en iedere break-up kan dienen als een waardevolle ervaring waar we van kunnen leren.

Doet iemand dit niet? Dan kan dit een enorme red flag zijn. Ze schuiven de schuld af op hun ex en nemen zelf geen verantwoordelijkheid. Dit is een red flag omdat je verantwoordelijkheid kunnen nemen voor je eigen fouten een belangrijke eigenschap is om te hebben in relaties. Deze eigenschap wordt gelinkt met eigenschappen als empathie, de mogelijkheid tot zelfreflectie en vergiffenis. Daarnaast is het geen goede look om je exen te omschrijven als gek of gestoord. Als iemand zo praat over iemand waar ze ooit van gehouden hebben, is de kans best aanwezig dat ze ooit ook zo over jou zullen praten.

Er zijn uitzonderingen

Natuurlijk zijn er situaties waarin je ex gek noemen compleet valide is. Het kan zo zijn dat hun ex echt dingen heeft gedaan die echt niet door de beugel kunnen. Of deze persoon heeft net het ongeluk dat ze iedere keer de verkeerde personen daten. Om deze reden is het altijd goed om aan je partner te vragen waarom ze hun exen zo omschrijven. De manier waarop ze hierop antwoorden kan veel zeggen over hun persoonlijkheid. Als ze je bijvoorbeeld vertellen dat hun ex psycho is omdat ze meerdere keren zijn vreemdgegaan, dan is hun taalgebruik simpelweg een uiting van emotie. En daar is helemaal niks mis mee.

Als ze reageren op een manier die erg vaag is, is er sprake van een red flag. Zeggen ze bijvoorbeeld iets als 'geen idee, ze waren gewoon gek' of 'wat maakt het ook uit, dat is het verleden', dan hebben ze waarschijnlijk geen echte goede reden om hun ex zo naar beneden te halen. Met deze persoon blijven daten brengt risico's met zich mee. De kans bestaat dat jij ooit terechtkomt op hun lijst van gestoorde exen.