Leer je een instrument spelen? 6x tips om beter te oefenen

Vrije tijd door Linde

Hoe leuk je je instrument ook vindt, volhouden om te oefenen is soms nog best lastig. Het is makkelijk om uit te stellen en te vergeten dat je wilde spelen. Dit is waarschijnlijk heel herkenbaar voor veel muzikanten. Wij hebben 6 tips om jou te helpen beter te oefenen.

Lees ook: Dit zijn de 10 meest populaire muziekgenres

Elke dag een beetje oefenen

Om goed te worden in een instrument is het belangrijk om consistent te oefenen. Elke dag tien minuten werkt beter dan één keer per week voor een uur. Wanneer je elke dag begint te oefenen, wordt de drempel steeds kleiner. Oefenen met je instrument komt op deze manier in je routine net als tandenpoetsen.

Plan wanneer je wil oefenen

Kies een vast tijdstip waarop je elke dag even oefent. Bedenk van tevoren hoelang je wil oefenen en zet hier voor een timer aan. Oefen bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt of juist in de avond voor het slapen. Het maakt niet uit wanneer je oefent dus kies een tijdstip dat jou goed uitkomt.

Kies het juiste nummer voor jouw instrument

Speel je liedjes die jij niet kent of niet leuk vindt? Hierdoor is het oefenen misschien wel minder leuk voor je. Kies een liedje uit dat jij leuk vindt en oefen deze.

Treed op voor je familie

Vraag je familie om te luisteren terwijl je speelt. Dit maakt het spelen leuker. Achteraf krijg je waarschijnlijk ook nog applaus. Eens in de zoveel tijd een mini-concert organiseren is ook leuk. Vraag al je familie om langs te komen en speel voor ze. Dit is niet alleen een goede oefening om voor publiek te spelen, je oefent ook voor dit ‘concert’ om je voor te bereiden. Je familie vindt het natuurlijk ook leuk om jou te horen spelen, drie vliegen in één klap dus.

Zo min mogelijk afleiding

Tijdens het spelen allemaal meldingen van je telefoon krijgen is best afleidend. Zet je telefoon meldingen uit of leg je telefoon helemaal weg wanneer je je instrument gaat beoefenen. Ook tablets, computers en andere afleiding wegleggen, helpt om je concentratie op het oefenen te hebben. Als je niet alleen woont zijn je huisgenoten of familie misschien soms ook een afleiding. Vertel de mensen waarmee je woont, dat je beoefent zodat ze je niet storen tijdens het oefenen.

Motiveer jezelf

Iedereen krijgt motivatie van andere dingen, bedenk dus wat jou motiveert om je instrument te spelen. Beloof jezelf bijvoorbeeld een kleine beloning na het spelen. Wat ook motiverend is voor sommigen, is het bekijken van andere mensen die hetzelfde instrument bespelen. Kijk bijvoorbeeld op YouTube video’s van getalenteerde mensen die hetzelfde instrument als jij bespelen.

Heb veel plezier

Je speelt je instrument natuurlijk voor het plezier dat je eruit haalt. Dwing jezelf niet om te spelen want daar wordt het ook niet leuker van. Probeer met andere mensen te spelen om het gezelliger te maken en geef jezelf ook eens een complimentje.