Dit zijn de voordelen van een bezoek aan een naaktstrand

Vrije tijd door Claire

Ooit overwogen om naar een naaktstrand te gaan? Het is voor velen misschien ongemakkelijk en onwennig, maar als je naar de vele voordelen kijkt is het uiteindelijk niet zo heel spannend. Als we denken aan onze geboorte dan is deze schaamte toch eigenlijk heel gek? We zijn allemaal naakt geboren. Dit zijn de voordelen van een bezoek aan een naaktstrand.

Voordelen van een bezoek aan een naaktstrand

Naturisme

De levensstijl waarbij je geen kleding draagt wordt ook wel naturisme genoemd. Vroeger was het de natuurlijkste zaak van de wereld. Alles vond naakt plaats. Verdriet, plezier, sport en spel, bruiloften en begrafenissen. Alles gebeurde zonder bedekkende kleding, alleen op het moment dat de weersomstandigheden dit vereisten (dan deed je een kleed of berenvel om). Niemand dacht hier verder over na. Later komt daar verandering in en ontstaat er een taboe op naaktheid. Dit is in de jaren ‘60 en ‘70 even verdwenen, maar nu zijn we terug bij af en rusten er meerdere vooroordelen op. Het naakte lichaam wordt bijvoorbeeld geassocieerd met seks en viesheid: zonde!

Mentale gezondheid

Een bezoek aan een naaktstrand heeft veel positieve effecten op je mentale gezondheid. Een voorbeeld daarvan is dat wanneer je naakt bent, je je meer verbonden voelt met de natuur. Je voelt het water, het zand en bent je bewust van je omgeving, dit geeft je een vrij gevoel. Een ander effect is dat het een goede manier is om jezelf te ontdekken. In de eerste paar keren merk je misschien dat het wat onwennig en ongemakkelijk is, maar daarna merk je dat je zelfvertrouwen groeit. Je bent namelijk niet de enige die kwetsbaar is en bent even gelijk met de rest. Dit leidt tot een groter veiligheidsgevoel in het dagelijkse leven. Je ziet ook andere lichamen wat je helpt minder zelfbewust te zijn en je beter te voelen met je eigen vormen, welke deze ook mogen zijn.

Fysieke voordelen

Voor je lichaam is het bezoeken van een naaktstrand ook ontzettend goed. Het is omdat het gemakkelijker ademt goed voor je huid, je maakt meer vitamine D aan en je lichaam verbrandt meer calorieën, omdat het harder werkt om zichzelf warm te krijgen. Ook heb je geen rode strepen op het lichaam door te strakke kleding en wordt het risico verlaagd op (vaginale) infecties doordat je geen kleding draagt.

Overweeg je om te gaan?

Kijk of het je bevalt om naakt te zijn en probeer eerst eens een sauna. Daar is het al wat genormaliseerd en de afspraak dat iedereen naakt is. Houd in het achterhoofd dat er niks gek is aan naaktheid en dat ieder mens en lichaam anders is: schaam je niet. Zo geniet jij straks vol zelfvertrouwen op dat naaktstrand. Heerlijk.

Lees ook: Body positivity toepassen voor jezelf: zo kan je gericht werken aan je eigen body image

Bron: naturisme.com | gezondheidsplein.nl | buijsse.wordpress.com Beeld: istockphoto