Dit is hoe je voorkomt dat je jezelf overwerkt

Werk & studie door Maya Luz

Heb je een drukke baan? Dan heb je misschien weleens het gevoel dat je jezelf overwerkt. Je kan je werk nooit loslaten en zit constant te stressen over deadlines en meetings. Dit is niet goed voor je werkprestaties en al helemaal niet voor je mentale gezondheid. Dit is hoe je kunt voorkomen dat je jezelf overwerkt.

Lees ook: Last van anxiety op je werk? Zo maak je het makkelijker voor jezelf

Stel prioriteiten op

Een lange to do list is enorm overweldigend. Hierdoor kun je jezelf gaan overwerken omdat je de hele lijst af wil werken. Logisch, maar dit is niet nodig. Bedenk voor jezelf welke taken het belangrijkst zijn en de meeste urgentie hebben. Begin hiermee en werk je weg van de taken met de meeste prioriteit, naar de minste prioriteit. Als je nu niet alles afkrijgt, voelt dit een stuk minder vervelend.

Neem je werk niet mee naar huis

Een manier waarop mensen zichzelf overwerken is door hun werk mee naar huis te nemen. Dit is niet gek, want soms heb je gewoon enorm veel te doen binnen een korte tijd. Maar onthoud dat je werkt om te leven en niet leeft om te werken. Als je thuis bent, is dit tijd voor jezelf. Laat je werk achter op kantoor en pak het weer op zodra je weer binnenkomt de volgende ochtend. Stel waar nodig grenzen op met je baas om te voorkomen dat je alsnog werk mee naar huis moet nemen.

Vraag om hulp

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan het soms goed zijn om een handje hulp te krijgen van een collega. Het is helemaal niet erg om dit te doen. Op deze manier krijg je het werk gedaan zonder overbodige stress en bereik je misschien wel betere resultaten.

Doe niet meer dan één ding tegelijk

Meerdere taken tegelijk uitvoeren is een recept voor stress. Je raakt hierdoor het overzicht kwijt en uiteindelijk komt er niks af. Spreek met jezelf af dat je je op één taak tegelijk focust en pas iets anders oppakt als je met de eerste taak klaar bent. Door meerdere taken tegelijk te doen ben je ook vaak langer bezig omdat je minder focus hebt. Hierdoor ga je jezelf dus juist overwerken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Laat anderen niet zomaar hun werk bij je dumpen

Je collega's helpen is hartstikke goed, maar het moet niet te ver gaan. Geef het bij je collega's aan als je niet meer extra werk aan kunt. Ze bedoelen het natuurlijk niet (altijd) vervelend, maar als je al in de stress zit, maakt dat niks uit. Het klinkt dus misschien hard, maar je helpt er niemand mee als je zelf uiteindelijk thuis komt te zitten met een burn out.

Lees ook: Slecht in thuiswerken? Zo maak je het makkelijker voor jezelf