Last van anxiety op je werk? Zo maak je het makkelijker voor jezelf

Werk & studie door Maya Luz

Het leven is stressvol. Stress en anxiety kunnen uit van alles voortkomen. Het werk is voor veel mensen een grote stressfactor. Dit kan nog best lastig zijn om aan te pakken. Dit is hoe je je werk makkelijker kunt maken voor jezelf wanneer je last hebt van anxiety.

Lees ook: Interessant: waarom veel mensen in januari van baan wisselen

Maak een duidelijke planning

Werk kan veel stress opleveren, zeker als je geen duidelijk beeld hebt van wat er allemaal moet gebeuren en voor wanneer dat precies af moet zijn. Zorg er daarom voor dat je pas echt aan je werkdag begint als je precies weet wat je moet doen. Vraag aan je leidinggevende wat je precies moet doen en voor wanneer wat precies af moet zijn. Dit scheelt je waarschijnlijk een hoop anxiety omdat je veel meer overzicht hebt over je taken en je deadlines. Maak voor jezelf een lijstje. Zo kun je met een rustig hoofd aan je dag beginnen.

Communiceer je grenzen naar je collega's

Een andere stressfactor op de werkvloer is het contact met je collega's. Al zijn ze nog zo leuk en kun je oh zo goed met ze opschieten, soms kunnen ze je overbodige anxiety opleveren. Denk bijvoorbeeld aan dat ze onverwacht extra werk jouw kant opgooien terwijl je daar helemaal geen tijd voor hebt. Of dat ze je onnodig vaak berichten sturen, kritiek hebben op jouw werk of zich ermee bemoeien. Wanneer dit het geval is, help je jezelf enorm door dit gewoon tegen ze te zeggen. Het kan zo zijn dat ze het onbewust doen en direct hun gedrag aanpassen wanneer je er wat van zegt. Gebeurt dit niet, dan is het verstandig om een leidinggevende om hulp te vragen.

Neem pauzes

Deadlines zijn stressvol. Of soms is het even zo druk dat je geen mogelijkheid ziet om even te pauzeren. Je werkt door, eet je lunch aan je bureau en komt daardoor eigenlijk nooit aan een momentje rust toe. Je rust nemen is ook productief en daarom moet je dit zeker niet overslaan. Maak er een prioriteit van om even tot rust te komen. Op deze manier voorkom je dat je hoofd overloopt en je nog meer anxiety krijgt.

Vraag om hulp waar nodig

Het is niet altijd leuk om anderen om hulp te moeten vragen, maar soms is het nodig. Als je ergens zelf niet uitkomt kan dit een hoop extra anxiety opleveren. Je krijgt stress over of je het wel goed doet en of alles wel op tijd af komt. Dat is niet de bedoeling. Spreek iemand aan die gespecialiseerd is in wat je moet doen of er wat meer ervaring mee heeft om je te helpen. Er is niks mis met om hulp vragen. Hier leer je weer van en zo kun je groeien, en je bespaart jezelf weer stress.

Lees ook: Slecht in thuiswerken? Zo maak je het makkelijker voor jezelf