Interessant: waarom veel mensen in januari van baan wisselen

Werk & studie door Anne-Fleur

Ken jij iemand die net van baan is gewisseld? Of heb je zelf toevallig een nieuwe job gekregen? Zo ja, dan is dat niet heel verrassend. Januari is namelijk de populairste maand om van baan te wisselen, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Lees ook: Met deze financiële goede voornemens krijg jij eindelijk grip op je bankrekening

Januari van baan wissel-maand

In januari blijkt dat er zo'n 30 procent meer wordt gesolliciteerd in vergelijking met andere maanden. Ook in Google zoektermen zien we het: er wordt in januari wel 25 procent meer gezocht naar 'nieuwe baan'. We get it, januari is dus dé maand om van baan te wisselen. De reden hiervoor is eigenlijk heel leuk en inspirerend: het heeft alles te maken met goede voornemens.

Goede voornemens in januari

Je bent er begin dit jaar waarschijnlijk helemaal mee overspoeld: goede voornemens. Gezonder eten, meer sporten, beter sparen, je kent het riedeltje inmiddels wel. Welk voornemen elk jaar ook een grote hit is (je voelt 'm al aankomen), is het vinden van een nieuwe baan! En wat blijkt dus: men gaat er ook daadwerkelijk voor dit jaar. Het verhoogde aantal sollicitaties en 'nieuwe baan' zoektermen hebben alles te maken met het feit dat mensen hun bucket list voor 2024 willen afwerken. Het is tijd voor iets nieuws en wat is er dan beter dan het hebben van een nieuwe dagelijkse bezigheid?

Droombaan

De Nationale Vacaturebank zocht uit dat 7 op de 10 Nederlanders (69%) het dit jaar belangrijker vindt om zijn of haar droombaan te hebben dan een vaste aanstelling. Dit geldt vooral voor de respondenten tussen de 25 en 35 jaar (75%).

Daarnaast heeft - in samenwerking met QA Research - de Nationale Vacaturebank zo'n 1600 respondenten gevraagd naar hun ‘kijk op een nieuwe baan’. Hieruit is gebleken dat 3 op de 10 mensen in loondienst liever zzp'er zouden willen zijn. Dit is vooral bij mannen zo. Maar liefst 38% van de mannen heeft deze wens, terwijl bij vrouwen dat voor slechts 20% geldt. Wat is dit interessant!

Van baan wisselen in februari

Ben je te laat met deze job switch trend? Geen paniek, ook in februari mag je nog aan je goede voornemens werken en van baan wisselen. ;) Uiteindelijk is het het allerbelangrijkste dat je een baan kiest waar je gelukkig van wordt. Take a leap en zet 'm op!