Wat is kombucha en wat zijn de voordelen ervan?

Lifestyle door Juliët

Heb je ooit al eens gehoord van kombucha? Een drankje die steeds vaker te vinden is in supermarkten en trendy cafés. Maar wat is kombucha eigenlijk en wat maakt het zo populair? Lees gauw verder en kom achter de voordelen wat dit drankje te bieden heeft.

Wat is kombucha?

Een gefermenteerde thee die oorspronkelijk uit het Verre Oosten komt. Het wordt daar namelijk al eeuwenlang gedronken vanwege de gezondheidsvoordelen. Het is een verfrissend drankje dat van nature bruisend is en vooral een gezonder alternatief voor suikerhoudende frisdrank. Laag in calorieën en suiker en zit boodevol smaak. Dat wil je hebben toch?

Het drankje wordt gemaakt van zwarte of groene thee in combinatie met suiker en/of vruchtensap. Tot slot wordt er 'SCOBY' toegevoegd, dit is een speciale kombucha-zwam. Dit is een symbolische cultuur van bacteriën en gist en vormen samen een fijn weefsel. Het is eigenlijk een soort organisme op zich. Het produceert allerlei stoffen zoals koolzuur, maar heeft ook voeding nodig. Deze voeding is de vorm van suiker. De kombucha-zwam 'eet' als het ware de toegevoegde suikers op, zodat het kan groeien. Van de hoeveelheid suiker die in het begin is toegevoegd, blijft uiteindelijk maar weinig over.

 

De voordelen van kombucha
 

1. Verbeterde spijsvertering

Kombucha bevat probiotica, dit zijn gunstige bacteriën die de spijsvertering kunnen ondersteunen en de darmgezondheid bevorderen. Door regelmatig dit soort drankjes te drinken, kan het helpen bij het verminderen van de spijsvertering zoals een opgeblazen gevoel.

 

2. Versterkt immuunsysteem

Kombucha bevat allerlei viatminen als vitamine C, vitamines B en vitamine K. De probiotica kunnen het immuunsysteem stimuleren, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden. Uiteindelijk kan dit zorgen voor minder verkoudheisklachten en een algemeen verhoogd gevoel van welzijn.

 

3. Ontgiftende werking

Gezond eten blijft belangrijk, zodat je lichaam niet te veel gifstoffen hoeft te verwerken. Maar door de vervuilde lucht en gebruik van pesticiden komen we met gifstoffen in contact. Kombucha bevat antioxidanten en die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Door regelmatig antioxidantrijke voedingsmiddelen te nemen kan je lichaam ontgift worden en behoud je een gezonde huid.

 

4. Verbeterde energie

De combinatie van cafeïne uit de thee en natuurlijke suikers uit het fermentatieprocues kun je een milde energieboost krijgen. Deze gaan verder niet gepaard met scherpe pieken en dalen.

 

5. Verbetering mentale gezondheid

De vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B12 die in de thee zitten, zijn erg belangrijk om depressies te voorkomen. Zo zorgt de aanwezigheid van vitamine C voor een verlaging van cortisol. Maar danktzij het effect op de darmen kan ook je mentale gezondheid kan verbeterd worden. Je darmen zijn niet voor niets je 'second brain'.