Oh! De Efteling moet hun paarden uit de draaimolens verbannen: “Niet meer van deze tijd”

Media door Zita

Wanneer je naar de Efteling gaat, zie je pracht en praal om ons heen. We springen in iedere attractie en maken een rondje in de draaimolen. Volgens Peta Nederland zijn deze draaimolens niet meer van deze tijd. Waarom? Paarden en andere dieren in deze draaimolens vieren onbedoeld de uitbuiting van bewust wezens. Wat vind jij?

Niet van deze tijd

Janneke Hogervorst, adviseur bij dierenrechtenorganisatie Peta Nederland, geeft aan dat het écht niet meer van deze tijd is om dieren voor ons vermaak te exploiteren. We weten natuurlijk dat de Efteling dit ook niet zo bedoelt. Toch krijgen kinderen door dit soort draaimolens met dieren het gevoel dat het normaal is om dieren voor ons plezier te gebruiken.

Efteling als uithangbord

De Efteling, wie kent het niet. Het is één van de grootste pretparken van Nederland. Juist daarom heeft het een grote ‘voorbeeldfunctie’ voor de rest van het land. “Als de Efteling aangeeft hierover na te denken of dit te overwegen, brengen we een belangrijke discussie op gang,” geeft Janneke aan. “Tijden veranderen.”

Dieren niet als amusement

Door dit soort draaimolens met paarden, giraffen, kamelen, dolfijnen en olifanten, krijgen kinderen het idee dat dit soort dieren alleen voor ons amusement zijn. Dit soort dieren ervaren net als wij pijn, angst, vreugde en liefde. Dit soort dieren worden in het echte leven gebruikt om op te rijden maar dolfijnen en kamelen lijden hier lichamelijk onder. Peta Nederland ziet daarom liever auto’s, vliegtuigjes, regenbogen, vallende sterren of bulldozers in de draaimolen.

Gaat dit te ver?

“We kunnen ons voorstellen dat mensen hierover vallen”, zegt Peta Nederland. Het gaat toch min of meer om fantasiewezens? Gaat het dan niet te ver? “Het is een beetje onze stijl om op een licht provocerende manier dit soort discussies aan te zwengelen,” zeggen zij. Dit vinden ze niet erg, het gesprek is voor hen het meest belangrijk. Ja, mag de wipkip dan ook niet meer? “Uh ja, in de praktijk zitten we niet op kippen, dus het strookt minder met de werkelijkheid. Maar ook de wipkip geeft het verkeerde signaal af dat dieren gebruikt kunnen worden voor vermaak.”

Reactie van de Efteling

Wat vindt de Efteling hier eigenlijk zelf van? Ze vinden het vooral een ‘interessante en bijzondere discussie.’ Ze vinden het belangrijk dat dit soort organisaties bestaan die zich inzetten voor het dierenwelzijn. Dat er in de toekomst iets veranderd wordt, sluit het pretpark niet uit.