Feit of fabel: muziek helpt tegen pijn

Sport & gezondheid door Anjali

We weten al dat het luisteren naar je favoriete muziek helpt om je humeur te verbeteren, maar werkt het ook tegen pijn? In dit artikel kun je erachter komen.

Onderzoek

Operaties zorgen voor angst, stress en pijn bij patiënten, want niemand vindt het natuurlijk fijn om zo'n grote ingreep te doen. Onderzoekers van het Erasmus MC kunnen aantonen dat de angstige en stressvolle gevoelens sneller verdwijnen en de pijn sneller afneemt bij patiënten die naar muziek luisteren tijdens de operatie.

Muziek als pijnstiller

Het is misschien ongewoon om wakker te worden in een ziekenhuisbed na een operatie, waarbij het eerste wat je hoort je favoriete liedje of de playlist met je favoriete artiest is. Toch kun je je vast voorstellen dat dit een stuk fijner is dan de standaard ziekenhuisgeluiden als de piepende monitor en de rollende wieltjes van bedden en karren. Onderzoekers van het Erasmus MC vertellen dat het beluisteren van muziek rondom hun operatie ervoor zorgt dat de patiënten minder last hebben van pijn- stress- en angstklachten. Daarnaast heeft een lekker deuntje ook effect op de verminderde behoefte van pijnstillers. Je favoriete liedje is niet (echt) verslavend en heeft geen ongewenste bijwerkingen, iets wat pijnstillers wél hebben. Een echte winsituatie dus.

Wat doet muziek met ons?

We weten al langer dat muziek is gekoppeld aan bepaalde emoties. Het heeft een positief effect op je stemming, wat gelijk ook heel belangrijk is voor je herstel na een operatie. Het is bijna een soort placebo-effect: hoe meer angst en stress een patiënt heeft, des te meer zal diegene pijn ervaren na onder het mes gegaan te zijn. Het is daarom belangrijk dat je ontspannen de operatietafel opgaat, en het beluisteren van het album van jouw favoriete artiest kan daar dus bij helpen.

Niet alleen dat, maar je favoriete deuntje beluisteren zorgt ook voor bepaalde chemische processen in ons lichaam: onderzoekers denken dat de 'vagus nervus', een hersenzenuw die signalen naar de buik en borstkas stuurt, een grote rol in dit proces speelt. Mensen die naar rustige liederen luisteren hebben vaak een lagere bloeddruk en hartslag. Hierbij neemt het aantal gelukshormonen toe en het aantal stresshormonen af. Het hormoon endorfine speelt een belangrijke rol: dit is een natuurlijke pijnstiller, wat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt, maar dus ook minder pijn hebt. Door muziek kun je dus daadwerkelijk meer pijn verdragen!