Waarom je geen matje in het toilet wilt leggen

Wonen door Chloe

In de badkamer is het de normaalste zaak van de wereld om er ook een badmat neer te leggen. Je zou dus zeggen dat dit ook in het toilet het geval is. Zo voorkom je tenslotte koude voeten. Toch blijkt dat je hier beter geen matje neer kan leggen. Waarom leggen wij je hier uit.

Toilet matje

Dat ons toilet niet één van de meest frisse plekken in huis is, is natuurlijk geen verrassing. Toch zou je in eerste instantie geen kwaad zien in het neerleggen van een matje. Zo hoef je tenslotte niet met je voeten op die 'vieze' grond en blijven ze ook nog eens lekker warm. Helaas is een toiletmatje ook niet echt hygiënisch. Uit onderzoek van Charles Gerba, een Amerikaanse microbioloog aan de University of Arizona, blijkt dat je dit beter niet kan doen. Uit zijn onderzoek bleek namelijk dat wanneer je doortrekt er een soort 'nies-effect' ontstaat. Dat houdt is dat er vies water vol met bacteriën  en de inhoud van het toilet de lucht in stijgt, wat niet zichtbaar is met het blote oog. Deze komt vervolgens neer op de bril, maar ook om het toilet heen.

1 miljoen bacteriën

Niet schrikken, maar tijdens het doorspoelen van een toilet zijn er zo'n 1 miljoen bacteriën. Je kan je dus wel voorstellen dat als een groot deel hiervan om het toilet heen valt, dat dit niet de meest hygiënische plek is. Wanneer dit gewoon op de tegels of de vloer terechtkomt, dan kan je dit heel gemakkelijk schoonmaken. Bij een toilet matje is dit natuurlijk wel anders.

Matje wassen

Nou snappen we natuurlijk best dat je graag een matje in het toilet hebt liggen. Het kan best, maar zorg er wel voor dat je deze vaak genoeg schoonmaakt. Doe hem minstens één keer per week in de wasmachine op 60 graden. Op deze manier worden de bacteriën gedood. Laat de mat hierna natuurlijk opdrogen. In de droger kan namelijk de anti-sliplaag beschadigen.