Zo kweek je je eigen avocado plant

Vrije tijd door Chloe

Avocado's zijn niet alleen heel erg gezond, maar ook nog eens heel lekker bij de lunch of het avondeten. Je kan er ontzettend veel mee maken. Ben jij ook zo gek op avocado? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je kan ze namelijk ook zelf kweken en wij vertellen je hoe.

Duurzame optie

Je wist dit misschien nog niet, maar avocado's zijn alles behalve duurzaam. Voor het kweken van 1 avocado is bijvoorbeeld al 70 liter water nodig. Dit komt omdat ze voornamelijk in droge gebieden groeien. Je eigen avocadoplant kweken, is dus stukken duurzamer.

Avocado plant kweken

Goed, het is natuurlijk niet zo snel als een eetrijpe avocado uit de supermarkt halen, maar makkelijk is het wel. Je hebt er namelijk vrij weinig voor nodig, behalve een flinke portie geduld. Benieuwd hoe jij je eigen avocado plant kweekt? Hieronder leggen we je alles stap voor stap uit.

Zo kweek je je eigen plant

  1. Snijd een avocado open en verwijder de pit. Doe dit wel voorzichtig, want je wilt de pit niet beschadigen met het mes. Maak de pit vervolgens goed schoon en het vruchtvlees kan je lekker zelf opeten.
  2. Pak nu een satéprikker en steek deze door de pit heen zodat deze aan twee of vier kanten uitsteekt. Deze gebruik je om de pit bovenop een glas te laten balanceren. Vul het glas vervolgens met water tot de pit ongeveer 2 centimeter onder water staat.
  3. Zet het glas nu op een plek waar veel zon komt en het warm is. Ververs het water om de dag. Na zo'n twee tot drie weken zal je zien dat de pit openbarst omdat de wortels hieruit groeien.
  4. Wacht tot de wortels 5 tot 10 centimeter lang zijn en verplaats de pit dan naar een pot. Houdt er rekening mee dat de plant nog voldoende ruimte heeft om te groeien.
  5. Heb geduld. Veel geduld. De plant staat natuurlijk al hartstikke gezellig, maar als je er echt avocado's vanaf wilt plukken dan zal je zo'n 7 jaar moeten wachten tot er rijpe vruchten aan groeien.