3x tips om je werkgeluk te vergroten

Werk & studie door Anjali

Werk waar je energie van krijgt, plezier van hebt en voldoening uit haalt: klinkt dat bekend of voelt dat nog heel ver? We besteden veel van onze tijd aan werken, en het is daarom niet gek dat de mate van geluk die je ervaart op en door je werk veel invloed heeft op de rest van je tijd.

Deze invloeden zijn niet altijd rooskleurig: voor veel mensen is hun baan een bron van stress en het aantal burn-outs neemt nog altijd toe. Hoe vergoot je je werkgeluk, zodat je in het dagelijks leven sterker in je schoenen staat?

Wat is werkgeluk?

er bestaat niet één vaste definitie voor werkgeluk, maar er zijn wel wat algemene aspecten. Denk hierbij aan zinvol werk, nieuwe en goede vriendschappen, en een hoopvolle toekomst. We willen het gevoel hebben dat we iets van betekenis doen, willen het beste uit onszelf halen, voelen ons graag gewaardeerd en gezien, en hebben vooruitzichten nodig om naartoe te leven. Zodra een doel bereikt is (of wanneer je goed op weg bent) spreken we van werkgeluk.

1. Erkenning van positive impact

De eerste tip voor het vergroten van werkgeluk vinden wij zelf het belangrijkste: erken jouw positive impact, of ook wel: ken je waarde. Hoe langer je een bepaalde baan hebt, hoe meer je op de automatische piloot doet. Hierdoor vergeet je welke impact jij brengt. Wanneer jij vergeet wie er profiteert van jouw inzet, zakt deze inzet heel snel en heel veel. Blijf altijd zorgen voor positiviteit, en je zult merken dat je dag beter verloopt: geef complimenten, lach naar anderen en stuur zo nu en dan een lief kaartje.

2. Werk aan je mindset

Zelfs als je je niet (helemaal) op je plek voelt op je werk, kun je werken aan dat toekomstbeeld. De houding waarop je op je werk verschijnt is jouw verantwoordelijkheid. Met een positieve mindset kunnen we vervelende obstakels en haalbare uitdagingen veel gemakkelijker aan en blijf je niet hangen in negativiteit.

3. Verdiep de relatie met je collega's

De kwaliteit van je sociale contacten heeft veel invloed op hoe gelukkig je je voelt. Dat geldt niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op werkgebied. Wanneer je je niet op je plek voelt omdat je alleen maar oppervlakkige gesprekken hebt met je collega's zul je merken dat je steeds minder plezier hebt in je baan. Probeer daarom af en toe eens een ander gespreksonderwerp aan te gaan dan alleen over het werk zelf. Zo veridpe je het contact en bloeit er misschien wel een waardevolle vriendschap op.