Bindingsangst en verlatingsangst: dit is het verschil

Relaties door Lien

Verlatingsangst en bindinsangst worden wel eens met elkaar verward. Wat is nou precies het verschil?

Verlatingsangst en bindinsangst

Mensen hebben anderen nodig om zich verbonden te voelen. Sommige mensen zijn echter erg bang om die verbinding te verliezen. Twee manieren waarop dit zich laat zien zijn verlatingsangst en bindingsangst. Deze angsten lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend.

Verlatingsangst

Iemand met verlatingsangst is bang om de ander te verliezen. Deze mensen doen er alles aan om niet alleen te zijn. Ze hebben meer bevestiging nodig en besteden veel tijd en aandacht aan de relatie, zelfs als dit niet lekker loopt. Ze zijn simpelweg bang om alleen te zijn. Soms kunnen ze zich te afhankelijk opstellen en daardoor gaan denken dat ze de ander nodig hebben. Dit uit zich in veel aandacht vragen, de ander claimen, eigen behoeften opzij zetten en samensmelten met de ander. Ook snel jaloers worden is een kenmerkende eigenschap. Mensen met verlatinsangst kunnen erg onzeker zijn.

Meer lezen: Niet meer verliefd? Dit zijn mogelijke signalen

Bindingsangst

Sommige mensen zijn juist bang om zich emotioneel te verbinden. Ze hebben liever korte relaties of vermijden ze helemaal. Als ze toch langdurige connecties hebben, bewaren ze veel afstand. Soms testen ze de ander uit om te zien hoeveel ze kunnen doen voordat die persoon weggaat. Vaak is er behoefte aan veel vrijheid. Mensen met bindingsangst kunnen moeite hebben met het delen van gevoelens en erg kritisch zijn naar anderen. Uiteindelijk hebben deze mensen vaak te maken met een soort verlatingsangst. Ze willen geen diepe relaties aangaan, zodat niemand hen kan verlaten. Dat is dan ook de overeenkomst tussen de twee angsten.