Wacht, laat Instagram zien wie je profiel heeft bekeken?

Vrije tijd door Maya Luz

Even snel je ex stalken op Instagram, dat doen we allemaal toch? Niemand die het ziet, of toch wel? Op Tiktok kun je tegenwoordig niet meer andermans profiel bekijken zonder dat de ander hiervan op de hoogte wordt gebracht. Moeten we ons hier op Instagram ook zorgen over maken? Dit moet je erover weten.

Lees ook: Nooit meer een typfout in appje: binnenkort kun je eindelijk je WhatsApp berichten bewerken

Kan ik nog veilig stalken?

We doen het allemaal weleens, stalken op Instagram. Maar er zijn veel grijze gebieden als het aankomt op wat je wel en niet kan doen zonder opgemerkt te worden. Het screenshotten van Stories kan bijvoorbeeld wel, maar posts doorsturen in een DM is vaak wat minder subtiel. Daarnaast kijken we allemaal weleens naar de profielen van andere mensen. Denk aan even het profiel van je date checken voordat je elkaar ontmoet, of af en toe even spieken wat je ex allemaal doet. Voor de mensen die dit doen is er geen reden tot paniek. Instagram laat gebruikers niet weten wanneer anderen hun profiel bekijken. Zolang iemands profiel openbaar is, kun je gewoon alles zien zonder dat de ander dit weet.

via GIPHY

Stalk voorzichtig

Wanneer je op iemands profiel aan het rondsnuffelen bent, is het alsnog verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Per ongeluk een post liken van twee jaar geleden is namelijk de manier om opgemerkt te worden. De ander zal hier namelijk een melding van krijgen, ook als je direct de like ongedaan maakt. De melding zal dan wel verdwijnen uit hun notificaties in de app. Als je geluk hebt, kan de ander jouw like aanzien voor een glitch in de app.

Houd er ook rekening mee dat de ander kan zien wanneer je hun Stories bekijkt, ook als je ze niet volgt. Als je iemand aan het stalken bent die je niet volgt, blijf dan van de Stories af. Zeker als je vaker iemands Story bekijkt, zal het waarschijnlijk na een tijdje op gaan vallen dat je die andere persoon in de gaten houdt.

Verder kun je zonder opgemerkt te worden, andermans posts screenshotten. Als je een post wil bewaren, kun je dit dus beter doen dan de post bewaren in de app zelf. Instagram laat andere gebruikers namelijk niet zien wie hun posts heeft bewaard, maar wel dat iemand dit heeft gedaan. De kans is dus aanwezig dat je ermee gepakt wordt, ook al is de kans klein. Verder kun je ook zonder zorgen een privé bericht screenshotten, de ander zal hier niks van merken. Wil je juist opgemerkt worden door je crush? Like dan eens een keer hun Instagram Story om op een subtiele manier aan te geven dat je interesse hebt. En als je de moed hebt verzameld, kun je ze altijd een DM sturen.

Lees ook: 5x tips om je schermtijd te beperken