Zo gebruik je je airco optimaal in de auto

Reizen door Anjali

Een airco in de auto ins onmisbaar op hete dagen. Het brengt verkoeling, maar bij onjuist gebruik kost het onnodige brandstof en kunnen er nare geurtjes ontstaan door bacterie- en schimmelvorming.

Hoe gebruik je de airco optimaal?

Temperatuur laag houden

Je kunt eenvoudi zelf de temperatuur in de auto laag houden door je ramen te tinten of iets voor of op je ruit te leggen. Dit absorbeert en refelecteert veel zonlicht en houdt veel warmte tegen. Hierdoor hoeft je aitco minder hard te werken en bespaar je centen op je brandstof.

Ventileren

Als je net in een bloedhete auto stapt, zet dan eerst de ramen asn beide kanten open met de airco aan. Niet op de hoogste stand, maar genoeg om de auto te ventileren. Als de warmste lucht uit de auto is, kun je de ramen sluiten. Zo is de meeste hitte weg en hoeft de airco niet alle warmte te koelen, ook hiermee bespaar je op brandstof.

Circulatie

Voor optimale circulatie moet je de stand van de roosters goed instellen: zet deze daarom niet direct op je gezicht, maar juist omhoog. Zo verdeel je de koele lucht gelijkmatig en op deze manier wordt de warmste lucht, boven in de auto, het eerste gekoeld.

Helling

Als je met de auto op vakantie gaat en een flinke helling tegenkomt, is het verstandig om de airco uit te zetten. Het systeem vraagt namelijk veel van het vermogen van de auto en door het uit te schakelen kom je de berg makkelijker op.

Schimmels en bacteriën

Door condens in je airco kunnen schimmels en bacteriën zich vormen, wat kan leiden tot nare geurtjes in de auto. Dit kun je tegengaan door een kwartier voor het verlaten van de auto de airco uit te zetten. Hierdoor heeft de verdamper genoeg tijd om te drogen. Ook kun je alvast aan de buitentemperatuur wennen, zodat de overgang minder groot is wanneer je uitstapt.