Dilan Yeşilgöz-Zegerius: leeftijd, vermogen en biografie

Beroemdheden door Redactie Ze.nl

Dilan is een Nederlandse politica van Turks-Koerdische afkomst. Sinds januari 2022 is Dilan minister van Justitie en Veiligheid namens de VVD in het kabinet-Rutte IV.

Over Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Volledige naam
Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Geboortedatum
18 juni 1977 (leeftijd 46 jaar)
Geboorteplaats
Ankara, Turkije
Huidige woonplaats
Amsterdam
Relatiestatus
Dilan is getrouwd met René Zegerius

Achtergrondinformatie

Voordat ze minister van Justitie en Veiligheid was, was Dilan van mei 2021 tot januari demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Van maart 2017 tot  september 2021 was Dilan lid van de Tweede Kamer.

Jeugd

In 1984 kwam Dilan met haar moeder en zusje naar Nederland. Haar vader, de Turks-Koerdische mensenrechtenactivist Yücel Yeşilgöz,  had drie jaar eerder Turkije als politiek vluchteling verlaten. Dit vanwege zijn vakbonds- en andere politiek getinte activiteiten. In Amersfoort ging Dilan naar het VWO aan het Vallei College.

Carierre

Na haar VWO studeerde Dilan sociaal culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2003 ontving ze haar Master in Cultuur, Organisatie en Management. Vervolgens was ze bestuursadviseur veiligheid en zorg van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Van 2014 tot 2017 was ze ook gemeenteraadslid voor de partij VVD in de stad. Nice to know; in 2015 was Dilan commentator voor Studio PowNed van omroep PowNed.

Vanaf oktober 2017, sinds het kabinet-Rutte III was Dilan woordvoerder klimaat, energie en gaswinning. Sinds september 2019 was ze woordvoerder justitie en veiligheid. Ze hield zich hierbij onder andere bezig met de aanpak van georganiseerde misdaad en de aanpak van terrorisme.

In mei 2021 werd Dilan benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het demissionaire kabinet-Rutte III. Vervolgens werd ze in januari 2022 beëdigd als minister van Justitie en Veiligheid in kabinet-Rutte IV.

In 2022 sprak ze de jaarlijkse HJ Schoo-lezing uit, getiteld "Doen wat nodig is om onze democratische rechtsstaat te beschermen". In deze lezing sprak ze zich onder andere uit over het feit dat de Nederlandse rechtsstaat onder druk staat.

Recent heeft ze zichzelf naar voren geschoven als opvolger van Rutte.

Vermogen Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Het is niet bekend wat het vermogen van Dilan is.

Instagram Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Bekend van

Kandidatuur premierschap

Dilan wil Mark Rutte opvolgen als VVD-leider en wil ook premier worden. De demissionaire minister van Justitie en Veiligheid heeft recent haar kandidatuur bevestigd.

Youtube Video's

Veelgestelde vragen over Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Wat heeft Dilan gestudeerd?

Na het volgen van een vwo-opleiding aan het Vallei College in Amersfoort, studeerde Dilan sociaal culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar ze in 2003 een mastergraad behaalde in Cultuur, Organisatie en Management.

Wat doet de man van Dilan?

René Zegerius is beleidsadviseur Zorg bij directie Onderwijs, Jeugd, Zorg en Diversiteit.

Heeft Dilan kinderen?

Nee, Dilan heeft geen kinderen.

Heeft Dilan broers of zussen?

Dilan heeft een vier jaar jonger zusje Berfin.

Waarom knipte Dilan haar haar af?

Dilan steunde de Iraanse vrouwen, door in een uitzending van 'Op1' de schaar in haar haar te zetten.

Welke ziekte heeft Dilan?

Bij Dilan werd toen ze eind twintig was een auto-immuunziekte vastgesteld, de ziekte van Werlhof. Daarbij worden antistoffen aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Als gevolg daarvan loopt de patiënt een verhoogd risico op bloedingen.

Hot or Not?

  • Yes! (16)
  • Nope! (10)
Bron: EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl Beeld: BrunoPress