Transvrouw Rikkie Kollé schrikt van vele haatreacties na winst Miss Nederland-verkiezing: "doet pijn"

Media door Jennifer

Nederland is allang niet meer het meest tolerante land als het gaat om de lhbti-community. Dat blijkt nu weer uit de vele haatreacties, die transvrouw én Miss Nederland-winnares Rikkie Kollé krijgt op haar winst. De reden? Volgens de haters is ze 'geen echte vrouw'.

Rikkie Kollé eerste transgender met Miss Nederland-titel

Afgelopen weekend heeft de 22-jarige Rikkie Kollé uit Amsterdam geschiedenis geschreven. Ze werd op zondag namelijk uitgeroepen als Miss Nederland 2023 tijdens de missverkiezing en is daarmee ook de eerste transgender met deze Miss Nederland-titel. Volgens de jury straalde Rikkie de hele show en heeft ze in het traject "de grootste progressie doorgemaakt". In het juryrapport staat verder dat ze een "ijzersterk verhaal" heeft en een "duidelijke missie". Alleen maar mooie woorden en achteraf kreeg ze ook een hoop lieve reacties. Alleen gingen de lieve reacties helaas ook gepaard met een hoop haatreacties.

Haatreacties

Onder andere GeenStijl lijkt niet helemaal fan van de winst van Rikkie. Ze stond volgens hen wel op de 'favo-shortlist', maar toch beginnen ze hun blog op een vrij negatieve manier. "Het is Nederland weer eens gelukt om gidsland te zijn: we sturen een transgender naar de Miss Universe straks, want er is een persiflage op een vrouw tot Miss Nederland uitgeroepen," schrijven ze. Vervolgens gaat er op Twitter de hashtag #ikbeneenvrouw rond, waaronder de haatreacties van vrouwen je ook om de oren vliegen.

Rolmodel

De haatreacties zorgen ervoor dat Rikkie's verhaal nog belangrijker wordt, zo zegt ze ook zelf in een reactie aan RTL Nieuws. Ze wilt graag een rolmodel zijn en laten zien dat je áltijd dingen kunt bereiken. Daarbij maakt het niet uit wie je bent, hoe je jeugd was of waar je vandaan komt. "Dat is namelijk waar de kinderen hoop verliezen," vertelt ze. "Als ze horen dat ze er niet bij horen, of dat queer zijn niet oké is."

Verhaal blijven delen

Het doet Rikkie dan ook pijn, dat onder meer de transgenders nog steeds niet goed geaccepteerd worden. "Ik krijg haatreacties om wie ik durf te zijn, omdat ik transvrouw ben, en dat is niet oké," zegt ze. "Het allerergste vind ik dat er ook ouders met haat reageren, moeders die een kind op de wereld hebben gezet. Ik hoop dan oprecht dat ze liever en meer acceptatie uitstralen richting hun eigen kinderen, dan hoe ze op mij reageren. Maar het doet pijn te weten dat er nog zo veel kindjes gaan volgen die ook queer zijn en niet geaccepteerd worden door hun ouders." Dat is vooral waar ze erg van schrikt.

Al geven de haatreacties haar ook de kracht, om door te gaan met het delen van haar verhaal. Zelf maakt ze zulke dingen al haar hele leven mee. Al heeft zij wel het geluk, dat haar ouders haar altijd hebben geaccepteerd om wie ze is. "Maar ik weet dat het in veel gevallen anders is, en daarom is het ook zo ontzettend nodig dat ik mijn verhaal blijf delen."

Lees ook: EOTB-Yara-Nour in elkaar geslagen toen ze tijdens 'de daad' vertelde dat ze transgender is