Je kind naar de basisschool: 4 tips voor een goede ontwikkeling

Kinderen door Djamila

Als moeder of vader doe je er maar al te graag alles aan om je kind zo goed mogelijk op te voeden. Een fijne en prettige ontwikkeling hoort daar natuurlijk ook bij. En op het moment dat je kindje naar de basisschool gaat, dan zul je al snel merken dat er flinke stappen worden gemaakt op het gebied van de ontwikkeling. En wist je dat je hier zelf als ouder ook nog een deel aan bij kan dragen? We hebben vier belangrijke tips voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Laat het boosten van de ontwikkeling dus maar komen!

2 tips voor wanneer je kind naar school gaat

  1. Door regelmatig met je kind te communiceren hoe het op school gaat, ontstaat er een fijne dialoog. Hierdoor toon je interesse wat er op school allemaal geleerd wordt. Jouw zoon of dochter voelt zich of haar gehoord en gaat daardoor met nog meer motivatie naar school.

  2. Daarnaast is het ook altijd een goed idee om  bepaalde taken die op school uit moeten worden gevoerd, regelmatig te herhalen. Dit kunnen zelfs ook kleine taken zijn. Denk daarbij aan het uitpakken van de tas, het aan- en uitkleden en het brengen van de bezoekjes aan het toilet. Hierdoor heeft je zoon of dochter het weer net even wat makkelijker op school. En dat stimuleert alleen maar de progressie.

2 tips voor thuis

  1. In de loop van de tijd neemt je kind huiswerk mee naar huis. Dit kunnen kleine taakjes zijn of zelfs al heuse opdrachten om uit te voeren. Plan daar altijd voldoende tijd voor in, bijvoorbeeld vlak na het avondeten. Hierdoor zorg je meteen voor een vaste routine en je zoon of dochter weet precies wat er verwacht wordt. Voer de opdrachten uit op het eigen tempo en probeer niets te forceren. Op deze manier wordt de ontwikkeling van je kind zo prettig mogelijk gestimuleerd.

  2. Zorg er daarnaast ook voor dat de juiste gewoontes worden aangeleerd. Door hier op jonge leeftijd mee aan de slag te gaan, merk je dat je zoon of dochter hier een leven lang plezier aan heeft. Dit kunnen zelfs al kleine veranderingen in het gedrag zijn. Denk daarbij aan het voltooien van iedere taak en voldoende onderzoek doen over een specifiek onderwerp. Stimuleer daarnaast ook alle interesses van je kind, zodat er volop ruimte is om dit verder te ontdekken.

Bronnen: Squla, NJI, De Bijles Meester