Feit of fabel: je verspilt energie wanneer je je oplader in het stopcontact laat zitten

Wonen door Anjali

Laten we eerlijk zijn: iedereen laat weleens de oplader in het stopcontact als die niet meer gebruikt wordt. Maar heeft dit gevolgen voor je energierekening? Of juist helemaal niet?

Dom apparaat

Om gelijk met de deur in huis te vallen, je hoeft je geen zorgen te maken dat je energie aan het verspillen bent. Dit komt omdat je oplader slechts een draadje is - ook wel 'dom apparaat' genoemd - waar een minimale hoeveelheid stroom doorheen loopt. De kosten lopen dan ook niet hoog op door je telefoon op te laden, en dus ook niet als de oplader onnodig in het stopcontact zit.  Sterker nog, zodra je je telefoon loskoppelt, trekt de oplader bijna geen energie meer.

Vijf euro

Het maakt misschien niet veel uit, maar onderzoekers vertellen dat het wel altijd zin heeft om de stekker eruit te halen, al zal het verschil niet groot zijn. De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, gelijk staat aan 2 euro aan elektriciteit op jaarbasis. Tegenwoordig is dat opgelopen naar ongeveer 5 euro.

Langer goed

Voor de kosten en eventuele energieverspilling hoef je er niet strikt op te letten of je oplader nog in het stopcontact zit, maar voor het snoertje en het blokje is dit wel handig. Je kunt slijtage voorkomen en gaat je oplader langer mee. Ook beperk je de kans op kortsluiting en blijft het stopcontact langer goed.