Feit: je telefoon op stil zetten maakt je meer telefoonverslaafd

Lifestyle door Anjali

De gouden tip om je telefoon op stil te zetten als je er normaal teveel op kijkt is uit goede zorg bedacht. Maar is dit eigenlijk wel de beste manier om teelfoonverslaafden van hun smartphone weg te houden?

Verslaafd

Sinds de smartphone werd geïntroduceerd zo'n twintig jaar geleden, is het voorwerp een steeds grotere rol gaan spelen in ons leven. Veel mensen kunnen tegenwoordig wel toegeven dat ze verslaafd zijn aan hun telefoon, en er doen daarom ook veel tips de ronde in om je van al dat onnodige schermgebruik af te helpen. Het bekendste advies geld: 'Zet je telefoon gewoon op 'niet storen' of op stil.' Op die manier ben je je er niet bewust van of er meldingen binnenkomen, en kijk je er minder op.

Stilte trekt aan

De bovenstaande tip werkt eigenlijk averechts.Volgens een studie in het tijdschrift Computers in Human Behavior werden 138 mensen gevraagd om vier opeenvolgende dagen verschillende functies van hun smartphone te testen: 42% koos voor de trilmodus, 8,7% koos voor de stille modus, en de overige deelnemers kozen ervoor hun geluid aan te laten. Het resultaat? De mensen die hun telefoon op stille modus hadden staan, keken het vaakst op hun beeldscherm. Wanneer het geluid en de trilligen aanstonden, keek men gemiddeld 52,9 keer per dag, terwijl de deelnemers met de stille telefoons ongeveer 98,2 keer per dag op hun beeldscherm keken.

FOMO

De studie toont aan dat velen zelfs meer stress kregen wanneer hun telefoon op stille modus stond. Dit leidde tot het vaker (en bijna dwangmatig) controleren van meldingen. Er is een logische verklaring voor de uitkomsten van het onderzoek. FOMO (Fear Of Missing Out) betekent dat iemand bang is dat diegene iets belangrijks mist. De onderzoekers raden daarom aan niet-belangrijke medlingen te dempen, en bij belangrijke apps de meldingen aan te laten staan. Selectief dempen dus.