4 x tips voor het kiezen van de beste verlichting voor de kinderkamer

Wonen door Djamila

Kinderen brengen veel tijd door in hun eigen kamer. Overdag natuurlijk om lekker te kunnen spelen, maar vooral ook 's avonds en’ s nachts voor een goede nachtrust. Verlichting is daarom erg belangrijk, omdat het de sfeer in de kamer beïnvloedt en de rust van kinderen kan bevorderen. Als ouder is het belangrijk om de juiste verlichting te kiezen voor de kamer van je kleintje. Een plafondlamp kopen, of een klein sfeervol nachtlampje uitzoeken, moet dan ook met zorg worden gedaan. Hieronder vind je 4 x tips om je te helpen de beste verlichting voor de kinderkamer te kiezen.

Houd rekening met leeftijd 

De leeftijd van je kind speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de verlichting voor de kinderkamer. Een baby of peuter heeft bijvoorbeeld geen heldere verlichting nodig, terwijl een tiener waarschijnlijk meer licht nodig heeft voor het lezen of studeren. Voor een babykamer wil je zachter licht gebruiken en is functioneel licht iets minder belangrijk. Naarmate je kind ouder wordt is het belangrijk om de verlichting aan te passen, omdat de behoeften en activiteiten ook zullen veranderen. Overweeg dus altijd hoe de kamer gebruikt zal worden en pas de verlichting hierop aan.

Zachte en gedempte verlichting 

Zachte en gedempte verlichting creëert een rustgevende sfeer in de kinderkamer. Dit kan helpen om je kindje te kalmeren en te helpen bij het slapen. Bedenk bijvoorbeeld om een zacht nachtlampje te gebruiken. Maar zoek ook naar verlichting waarvan de intensiteit kan worden aangepast, afhankelijk van de behoefte van je kind. Het voordeel van verlichting die je kunt aanpassen, door middel van een dimmer bijvoorbeeld, is dat wanneer je groter en functioneel licht nodig hebt je alleen aan de knop hoeft te draaien. Dit kan ontzettend handig zijn bij het opruimen en schoonmaken van de kamer of bij het verschonen en aankleden van je kindje.

Kies altijd voor energiezuinige lampen

Kiezen voor energiezuinige lampen is niet alleen goed voor het milieu, het kan je ook een hoop geld besparen op je energierekening. LED lampen zijn bijvoorbeeld een hele goede optie omdat ze minder energie verbruiken en langer meegaan dan andere lampen. Daarnaast worden LED lampen ook niet warm, waardoor het een stuk veiliger is voor je kind en dus een hele goede optie is voor de kinderkamer. 

Houd rekening met kleur en stijl

Verlichting kan ook worden gebruikt als decoratief element in de kinderkamer. Kies verlichting die past bij de stijl van de kamer en de persoonlijke smaak van je kindje. Overweeg ook de kleuren in de kamer en pas de verlichting daarop aan. Bijvoorbeeld, als de kamer voornamelijk blauw is, kunt je het beste kiezen voor een mooie lamp met blauwe accenten.

 

Een kinderkamer met de juiste verlichting kan zorgen voor een gezellige en rustige sfeer voor je kinderen. Bij het kiezen van verlichting voor de kinderkamer zijn een aantal factoren van belang. Zoals de leeftijd, de kleuren in de kamer, of je energiezuinige verlichting wilt en of de verlichting past bij de stijl van de kinderkamer. Hopelijk ben je met deze 4 x tips goed op weg om een keuze te maken voor de juiste verlichting voor de kinderkamer. Succes!