Niet Klein Te Krijgen-kijkers in tranen door afscheid van Myrthe: "keihard huilen"

Media door Jennifer

Het nieuwe tv-programma Niet Klein Te Krijgen van Paul de Leeuw zorgt al een paar weken voor tranen bij de kijkers. Al was de uitzending van gisteren nog net iets emotioneler dan de rest. In de aflevering zien we namelijk hoe familie en vrienden afscheid nemen van de 13-jarige Myrthe, die helaas is overleden aan leukemie. Dat de tiener altijd zo positief in het leven stond, maakte het afscheid extra emotioneel.

Emotioneel afscheid Myrthe in Niet Klein Te Krijgen

In het tv-programma Niet Klein Te Krijgen volgt presentator Paul de Leeuw vijf tieners met een levensbedreigende ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker. Eén van hen is Myrthe, die leed aan een ernstige vorm van leukemie. De kanker bleek zo agressief, dat een derde stamceltransplantatie al niet meer nodig was, zo vertelde Myrthe in november 2021 aan Paul. Toch was ze drie maanden later nog steeds in leven, al leefde ze wel echt met de dag. Letterlijk.

Myrthe heeft namelijk zoveel mogelijk genoten van het leven. Ze leefde altijd in het nu. Zelf vertelde Myrthe eerder daarover: "Het kost mij evenveel energie om de positieve dingen te zien dan boos te zijn op dat ik ziek ben, dus wat heeft dat laatste dan voor zin? Als ik naar de positieve dingen kijk, krijg ik daar tenminste nog energie voor terug."

Positief in het leven

Naast dat Myrthe een vrolijke tiener was, was ze ook erg creatief. Zo maakte ze dagelijks prachtige kunstwerken. Het feit dat ze dan haar eigen afscheid wilde organiseren, past eigenlijk ook wel bij haar karakter. Overigens was dat wel even een gek iets voor haar ouders natuurlijk, dat ze samen haar afscheid organiseerden. Zo vertelt de moeder: "Dat is wel heel onwerkelijk, hè. Dat je met je kind gesprekken hebt over 'wat wil je met je afscheid'."

Nou, dat wist Myrthe wel, hoor! De urn bijvoorbeeld mocht "niet zo'n lelijk koekblik zijn", want daar gaat ze écht niet in. Wel had ze hier ook haar grenzen, want ze wilde de urn niet zelf zien of aanraken. "Dan komt het weer te dichtbij," vertelt haar moeder.

Kijkers in tranen

De hele uitzending was emotioneel door het heftige verhaal van de jonge tiener. Al gingen de kijkers pas echt huilen, zodra familie en vrienden afscheid namen in het Goffertpark in februari 2022. Ook de plek van de herdenking was natuurlijk uitgekozen door Myrthe zelf. Hier heeft ze een heleboel meegemaakt. Ze leerde hier bijvoorbeeld fietsen.

Niet alleen reageren de kijkers op de emotionele speeches van Myrthe's ouders, die het onder meer weer hadden over haar positieve instelling. "Elke dag valt er iets te lachen," vertelt haar vader in zijn speech. "Zelfs op de donkerste dagen vond je altijd iets positiefs." Naast de ouders hun speechen, ontroert ook Paul de Leeuw iedereen met zijn versie van Adele's liedje Make You Feel My Love, genaamd Zo Puur Kan Liefde Zijn. Speciaal voor Myrthe, die het nummer zelf heeft gekozen. Een waardig afscheid voor een mooi, jong mens. Rust zacht, Myrthe.

Lees ook: Crowdfunding gestart voor deelnemer Kopen Zonder Kijken: "zes weken geleden diagnose MS gekregen"