Dit zijn de populairste moderne babynamen

Kinderen door Maya Luz

In de afgelopen jaren hebben we veel dezelfde namen terug zien komen in de lijst met de populairste babynamen. In 2022 waren namen als Noah, Emma, Julia en Lucas erg populair. Maar welke namen gaan we dit jaar veel terughoren? Dit zijn de populairste moderne babynamen.

Lees ook: Dit zijn de populairste lieve babynamen

Moderne babynamen

In 2023 zullen we weer nieuwe trends gaan zien op het gebied van namen. Zo zien we een trend op het gebied van lengte en herkomst en we zien steeds vaker namen die voortkomen uit de popcultuur! Benieuwd naar welke namen er dit jaar populair gaan zijn? Dit zijn de populairste moderne babynamen.

Moderne jongensnamen

Als we kijken naar de namen die in 2023 populair zijn, valt op dat er een voorkeur is voor kortere namen. Ook zien we dat er geen Nederlandse namen in de top vijf staan, alle namen zijn internationaal. Ook zien we een aantal namen die zijn voortgekomen uit popcultuur voorbij komen. 

1. Otis

Otis is een Engelse naam die velen misschien wel herkennen van de Netflixserie Sex Education. Volgens de huidige trends zou deze babynaam de populairste jongensnaam van 2023 moeten worden. Otis betekent onder andere erfgoed. In 2022 stond Otis op plek 32 op de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

2. Finn

De naam Finn is al een aantal jaren populair. Ook dit jaar lijkt de naam weer in populariteit toe te nemen. Finn is een Scandinavische naam die eerlijk of man uit Finland betekent. In 2022 stond Finn op de zesde plek op de lijst met de populairste jongensnamen.

3. Zayn

Als je in het vorige decennium fan was van boybands ken je vast de naam Zayn nog wel. Het ziet ernaar uit dat deze Arabische naam dit jaar erg populair gaat worden. Zayn betekent schoonheid en genade en stond in 2022 op plek 17 op de lijst van de SVB.

4. Levi

De volgende naam op ons lijstje is Levi. Levi is een Hebreeuwse jongensnaam die sinds 2010 erg populair is. De naam betekent aanhankelijk en beste vriend. In 2022 stond Levi op de negende plek op de SVB lijst.

5. Elias

Tot slot voor de jongens hebben we de naam Elias. Dit zou de grootste groeier zijn op het gebied van populariteit. In 2022 stond Elias namelijk op plek 58. Elias is een Hebreeuwse naam die is afgeleid van de naam Elijah.

Moderne meisjesnamen

Bij de moderne meisjesnamen valt op dat het hip is om voor een kortere naam te kiezen. Namen met vier letters zien we hier veel terug. Ook hier zijn internationale erg populair. Dit is onze top vijf moderne meisjesnamen.

1. Loua

De meisjesnaam die in 2023 het meest populair gaat zijn is Loua. Loua is een Portugese meisjesnaam die is afgeleid van de naam Lua. Deze meisjesnaam wordt pas sinds 2018 in Nederland gebruikt maar is nu al razend populair. Op de SVB lijst van 2022 staat deze babynaam momenteel op plek 69.

2. Juna

De volgende meisjesnaam is perfect voor meisjes die geboren zullen worden in de maand juni. Juna is namelijk een Latijnse naam die juni betekent. Juna was tussen 2013 en 2022 een erg populaire naam. Op de SVB lijst van 2022 staat Juna op plek 77.

3. Yara

Yara is een Arabische naam. Deze prachtige meisjesnaam betekent vlinder, sterk en lente. Dit maakt het de perfecte naam voor een meisje dat is geboren in de lente. In 2022 stond Yara ook al erg hoog in de lijst, namelijk op de zesde plek.

4. Elin

De volgende naam op ons lijstje is Elin. Deze prachtige babynaam is een Hebreeuwse meisjesnaam die afstamt van de naam Eli. De naam betekent de stralende. In 2022 stond Elin op plek 25 op de lijst van de SVB.

5. Maeve

Last but not least hebben we nog een naam die velen zullen herkennen van Sex Education. Maeve is een Ierse naam met de betekenissen vreugde en betoverend. In 2022 stond Maeve op plek 23 op de SVB lijst.

Lees ook: Dit zijn de populairste Marokkaanse babynamen