Dit zijn de populairste Arabische babynamen

Kinderen door Jennifer

Arabische babynamen worden steeds populairder in de wereld. De bijzondere namen zijn niet alleen populair onder de Arabische mensen, maar gewoonweg onder iedereen. Als je ziet wat voor prachtige, bijzondere namen ertussen staan, dan snap je waarschijnlijk wel waarom. Grote kans dat je hier wel inspiratie vandaan haalt!

Lees ook: Pasgeboren baby? Dit moet je weten over doorslapen

Arabische babynamen

De echt Arabische namen zijn vaak wat moeilijker uit te spreken, maar wel erg mooi en uniek. Al zijn de populairste Arabische babynamen een stuk toegankelijker. Toch zijn ook deze populaire namen nog steeds bijzonderder dan de meeste andere namen uit de lijst met populairste namen. Voor een zeldzame naam moet je dus bij de Arabische babynamen zijn!

Arabische jongensnamen

De Arabische jongensnamen zijn allemaal afkomstig uit de lijst met populairste babynamen in Nederland. Al bestaat deze lijst al heel lang niet meer uit oer-Hollandse namen. Met zoveel mensen op de wereld proberen ouders toch wel een meer originele naam te bedenken. Soms ontstaan dan heel gekke babynamen, wat gelukkig bij de Arabische babynamen wel meevalt.

1. Zayn

Vrij hoog in het lijstje staat de jongensnaam Zayn, die je mogelijk wel herkent door de oude boyband One Direction. Grote kans dat deze band heeft gezorgd voor meer populariteit voor de naam. Als je de naam Zayn hebt gekregen, heb je wel geluk. De naam betekent namelijk letterlijk ‘schoonheid’ of ‘genade’.

2. Rayan

De volgende naam in het lijstje met Arabische jongensnamen hoort ook echt thuis in het rijtje. Er is een mogelijkheid dat Rayan populair is geworden, doordat het erg lijkt op de Engelse naam Ryan. Alleen is Rayan veel unieker! Het betekent overigens ‘van water voorzien’ of ‘weelderig’ en is daarnaast een traditionele naam. Zo is het in de Islamitische traditie de naam van één van de acht poorten naar het zogenoemde Paradijs. Zodra iedereen die meedeed aan de Ramadan hier naar binnen is gegaan, sluit de Rayan-poort zich voor altijd.

3. Mohammed

Hoewel het wel één van de bekendste Arabische namen is, is de jongensnaam Mohammed niet de populairste naam. Al heeft de naam wel een terechte plek in het lijstje met populaire jongensnamen. Natuurlijk kent iedereen de naam Mohammed, doordat dit de profeet was van het Islamitische geloof. De naam Mohammed betekent ‘prijzen’.

4. Amir

De naam Amir heeft niet een heel duidelijke betekenis. Al komt het zeer waarschijnlijk gewoon uit het Arabisch, waar het ‘commandant, prins’ betekent. Toch lijkt de jongensnaam ook afgeleid van het woord ‘emir’, dat dan weer uit het Nederlands komt. In onze taal noemen ze zo de Arabische mensen in hoge posities. In dat opzicht heeft de betekenis wel wat weg van de Arabische betekenis. Amir is in ieder geval een mooie, adellijke naam.

5. Ravi

Dan hebben we tot slot nog de jongensnaam Ravi. Een schattige, maar ook erg mooie naam, dat in het Arabisch ‘zon’ betekent. De naam is overigens afkomstig uit het Sanskriet, een Oudindische taal. In het Hindoeïsme is Ravi de zonnegod, die de duisternis verdrijft. Wauw!

Arabische meisjesnamen

Voor de populairste Arabische meisjesnamen werd ook gekeken naar de lijst met populaire babynamen uit Nederland. Opvallend is dat de meisjesnamen vaak op dezelfde manier eindigen, waardoor de meisjesnamen nogal melodieus klinken. Daardoor zijn deze namen misschien nóg mooier dan de Arabische jongensnamen.

1. Nora

De eerste naam die voorbijkomt in de lijst met populairste babynamen is Nora. Dit is een korte versie van de namen Eleonora of Honora. De naam Nora wordt ook nog weleens veranderd in Norah of zelfs de verkorte versie Noor. Deze mooie meisjesnaam betekent ‘God is mijn licht’, al heeft ook de naam Nora nog andere mogelijke betekenissen. Zo kan het ook afkomstig zijn van het Griekse ‘eleos’, dat ‘medelijden’ betekent. Daarnaast komt Honora uit het Latijn, waar het ‘eer’ betekent.

2. Lina

In Nederland herken je de meisjesnaam Lina uit namen als Carolina of Paulina. Al is tegenwoordig Lina ook een heel populaire naam en één van de populairste Arabische meisjesnamen. Lina is een lieflijke naam, dat ‘teder, vriendelijk, zacht’ betekent. Daarnaast betekent de naam in het Sanskriet (Oudindisch) ‘verenigd’.

3. Elena

Misschien ben je één van de vele mensen, die helemaal fan was van Vampire Diaries. Dan herken je de naam Elena wel van het hoofdpersonage. Nu is Elena ook één van de populairste Arabische babynamen. Een naam die is afgeleid van Eleonora, dat je kent van één van de vorige namen uit de lijst. De naam Elena betekent dan ook hetzelfde, namelijk ‘God is mijn licht’ of ‘medelijden’. Al kan Elena ook zijn afgeleid van de Griekse naam Helena. Dit betekent dan weer ‘fakkel’ of ‘maan’.

4. Liva

Liva is niet puur een Arabische meisjesnaam. Of nou ja, de naam kan van verschillende namen zijn afgeleid. Zo is het allereerst mogelijk afgeleid van het Arabische woord liwa, dat ‘vlag, banier’ betekent. Al kan het dus ook een moderne versie zijn van de Scandinavische naam Liv. Deze naam komt van het Oudnoorse woord ‘hlif’ en heeft als betekenis ‘beschermer’. Tot slot is Liv vaak ook een afkorting van de naam Olivia. Die naam komt van het Latijnse woord ‘olivarius’, dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent. De olijfboom staat vervolgens voor periodes van rust en vrede.

5. Ayla

Dan komen we tot slot bij de Arabische meisjesnaam Ayla. Een prachtige naam met ook nu weer verschillende betekenissen. Zo kan de naam zijn afgeleid van de Hebreeuwse naam Ela, dat ‘eik’ betekent. In het Turks kennen ze de meisjesnaam ook, maar daar betekent het ‘halo’ of ‘maanlicht’. Mooi!

Lees ook: Dit zijn de populairste bijbelse babynamen