Dit zijn de populairste ouderwetse babynamen

Kinderen door Maya Luz

Door de jaren heen hebben we veel babynamen zien komen en gaan. In bepaalde jaren waren sommige namen erg populair, maar tegenwoordig horen we ze niet meer. Deze namen zijn weer vervangen door nieuwere, moderne babynamen. Toch zijn er een aantal old school namen die nooit verdwijnen. Dit zijn de populairste ouderwetse babynamen.

Lees ook: Dit zijn de meeste originele babynamen

Ouderwetse babynamen

Als je naar de lijst kijkt met de meest populaire babynamen, zie je veel moderne namen bovenaan staan. Sommige namen als Emma en Noah zijn al een aantal jaren razend populair. In de vorige eeuw waren er andere namen populair en sommige daarvan horen we eigenlijk niet meer. Maar sommige namen blijken toch tijdloos te zijn! 

Ouderwetse meisjesnamen

Heb jij een meisje op komst en ben jij op zoek naar een originele maar traditionele naam? Ouderwetse namen zijn tegenwoordig nog best populair! Dit is onze top vijf populairste ouderwetse meisjesnamen.

1. Anna

Anna is de populairste ouderwetse meisjesnaam op onze lijst. Deze naam staat op de zestiende plek in de lijst met de populairste meisjesnamen. Anna komt origineel uit het Hebreeuws. De naam betekent lieflijke of genade. Deze meisjesnaam was het meest populair aan het begin van de jaren 50.

2. Maria 

De volgende naam op ons lijstje komt ook uit het Hebreeuws. De naam Maria kennen we uiteraard als de moeder van Jezus. De naam heeft voor velen dan ook een Bijbelse betekenis. De naam betekent geliefde of schone en was het meest populair in de jaren 50 en 60.

3. Johanna

Ook de naam Johanna komt voort uit het Hebreeuws. De naam betekent 'God is genadig'. Johanna is een vrouwelijke variant van de jongensnaam Johannes, die ook zeer populair blijkt te zijn! Ook deze naam bleek populair te zijn in 1950.

4. Janna 

Op de vierde plek van ons lijstje vinden we een naam die afstamt van de vorige naam op de lijst. De naam Janna stamt af van de naam Johanna en is ook Hebreeuws. De betekenis van beide namen is hetzelfde. In 1950 was deze naam het populairst, maar sinds 2018 is er weer een stijgende lijn te zien.

5. Elisabeth/Elizabeth

De laatste naam op ons lijstje kan op de manieren gespeld worden. Beide spellingen komen terug in de lijst met de populairste meisjesnamen. Elisabeth staat op plek 210 en Elizabeth staat op plek 191. De originele vorm van deze naam is de variant met een S in plaats van een Z. De namen zijn beide Hebreeuws en betekenen onder andere 'God is mijn eed' en 'God heeft gezworen'.

Ouderwetse jongensnamen

Bij de populairste ouderwetse meisjesnamen viel op dat Hebreeuwse namen zowel vroeger als nu, erg populair zijn. Bij de jongensnamen zien we dit fenomeen ook terug, maar Nederlandse namen zijn ook populair. Dit zijn de populairste ouderwetse jongensnamen.

1. Jan 

De eerste naam op ons lijstje met populaire ouderwetse jongensnamen is Jan. Deze naam is de eerste Nederlandse naam op ons lijstje. De naam is afgeleid van de naam Johannes. Jan betekent 'God is genadig'. Deze typisch Nederlandse jongensnaam was het meest populair in 1950 en neemt sinds dat moment sterk in populariteit af. Toch haalt de naam nog de lijst met de populairste jongensnamen van 2022.

2. Willem

Op een gedeelde eerste plek staat de naam Willem. Jan en Willem staan beide op de 43ste plek in de lijst met de populairste jongensnamen. De naam Willem stamt af van de naam Wilhelm en komt uit het Germaans. De betekenis van deze ouderwetse jongensnaam is wilskrachtige beschermer.

3. Johannes

Eerder op ons lijstje zagen we de naam Jan, de naam die afstamt van Johannes. Maar ook de originele vorm is tegenwoordig nog erg populair. De naam Johannes komt origineel uit het Hebreeuws, maar heeft dezelfde betekenis als Jan.

4. Jacob

De volgende naam op ons lijstje is Jacob. Deze naam is een Bijbelse naam en komt ook voort uit het Hebreeuws. Deze jongensnaam was tussen 1950 en 1966 extreem populair en ook tegenwoordig wordt de naam nog veel gebruikt. Jacob betekent onder andere 'Hij zal beschermen'.

5. Pieter 

De laatste naam op ons lijstje is opnieuw een Nederlandse naam. De naam Pieter stamt af van de naam Petrus, een Bijbelse naam. Pieter betekent rots en betrouwbaar.

Lees ook: Dit zijn de populairste Turkse babynamen