De 5 verschillende liefdestalen en wat ze betekenen

Relaties door Anjali

Lijkt het jou leuk als je partner zomaar cadeautjes meeneemt? Of word je er gek van dat je partner zelden complimentjes geeft? Dan spreken jullie hoogstwaarschijnlijk andere liefdestalen.

Er zijn vijf verschillende liefdestalen, en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Tijd en aandacht

Deze liefdestaal houdt in dat je ervan houdt echt samen te zijn en dingen met elkaar te delen. Je kunt er flink van balen als je een verhaal vertelt, terwijl je partner ondertussen alleen maar op zijn of haar telefoon kijkt. Om deze taal beter te begrijpen kun je een rustig tijdtip op de dag uitkiezen of samen iets ondernemen om het gesprek niet van één kant te laten komen. Ga bijvoorbeeld uit eten of ga samen een tijdje wandelen.

2. Lichamelijke aanraking

Als jij geen aanrakerig type bent, betekent dat niet dat je niet van je partner houdt. Het is goed om erover te praten als je weet dat je partner dit wél fijn vindt. Waar wordt hij of zij blij van; knuffelen op de bank? Handen vasthouden tijdens het wandelen? Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar.

3. Cadeaus

Mensen met deze liefdestaal hechten veel waarde aan geschenken. Het is in hun ogen een uiting van liefde. Ben jij niet echt het cadeau-type en je partner wel? Maak dan een lijstje met cadeaus en geef er af en toe eentje.

4. Positieve woorden

Sommige mensen zijn extra gevoeleig voor steunende woorden en complimenten. Ook de toon waarop er gesproken wordt is voor deze mensen heel belangrijk. Het hoeven geen grote gebaren te zijn, een neutrale vraag als wie er zal koken vanavond is vaak voldoende. Als iets geïrriteerd uitgesproken wordt, kunnen deze mensen erg van slag raken, maar als de toon positief, oprecht en liefdevol is zijn deze mensen makkelijk tevreden te houden.

5. Dienstbaarheid

Vaak is er binnen een relatie één iemand die taken als afwassen, stofzuigen en de was doen automatisch doet. Je partner een schuldgevoel aanpraten omdat hij of zij niet genoeg doet, heeft geen zin. Bespreek dit rustig en maak afspraken over wat een goede taakverdeling is, Nog een tip: bedenk vier dingen waarvan je denkt dat je partner het zou waarderen, en probeer deze dingen heel bewust te doen.