4 fases waar je doorheen gaat als je aan het daten bent

Single & daten door Lien

Als je aan het daten bent ga je door verschillende fases heen. Elk datingproces is uniek en niet alles mondt uit in een relatie. Wanneer het wat serieuzer wordt doorloop je natuurlijk meer verschillende stadia dan wanneer het geen potentiële lover betreft. Lees hieronder meer over de verschillende fases: van het eerste moment van aantrekking tot een langdurige toewijding.

Fases van daten

Daten kan enorm spannend zijn, vooral als je op zoek bent naar een officiële relatie. Om die persoon te ontmoeten zul je moeten gaan daten. En dat is iets wat enorm onvoorspelbaar kan zijn. Toch zit er ook een voorspelbaar randje aan: als je een langere tijd met iemand afspreekt, dan is de kans groot dat je deze 4 stadia doorloopt.

Fase 1: aantrekking

Een relatie moet natuurlijk ergens beginnen. Vaak is er toch een soort aantrekking op het eerste gezicht. Je ziet iemand en vindt diegene gelijk interessant vanwege zijn of haar knappe uiterlijk. Tja, meestal begint daten nu eenmaal een beetje oppervlakkig. Is dit wederzijds? Dan kan zo’n vuurtje het beginpunt van iets moois zijn.

Fase 2: gevoelens

Naarmate je elkaar leert kennen ga je diegene nog meer aantrekkelijk vinden, en deze keer niet slechts vanwege het uiterlijk. Je leert zijn of haar persoonlijkheid kennen. Deze fase duurt doorgaans een paar maandjes. Volstaan jullie deze volledig? Dan is de kans groot dat jullie romantische gevoelens voor elkaar hebben ontwikkeld. Naast aantrekkingskracht is er dan ook nog een zekere verliefdheid ontstaan.

Fase 3: verbinding

Naarmate de heftigste verliefdheid wat bekoelt is, komt de realiteit weer in beeld. Je ziet niet meer de geïdealiseerde persoon, maar hoe diegene echt is. Ga je door deze fase heen? Dan gaan jullie elkaar accepteren en waarderen voor wie jullie echt zijn. Dit leidt tot een diepere verbinding en een intiemere band. Jullie kunnen nu echt jezelf bij elkaar zijn en voelen je bij elkaar ‘thuis’. Toch doorstaat niet iedereen deze fase. De ware aard komt naar boven, wat ook kan leiden tot het aan het licht komen van negatieve eigenschappen en grote verschillen. Irritaties liggen dan op de loer.

Fase 4: toewijding

In deze fase gaan jullie elkaar meer in je eigen leven betrekken. Je weet een beetje wat jullie zoal uitspoken en ontmoeten elkaars familie en vrienden. Zo kan het ineens al vrij snel als een serieuze relatie aanvoelen. Naast de persoon zelf, komen jullie er nu ook nog eens achter of jullie levens bij elkaar passen. Jullie levensstijl kan op elkaar aansluiten of juist botsen. Ook toekomstplannen en doelen worden nu bespreekbaar gemaakt. Je gaat je afvragen of jullie bij elkaar passen op de lange termijn. Doorlopen jullie deze fase met succes? Dan kan het zomaar zo zijn dat het tot een officiële relatie leidt.

Ook interessant: herkenbare struggles in een kersverse relatie