Dit is waarom scent-scaping zo goed voor je is

Wonen door Jennifer

De meeste mensen kunnen een lekkere geur wel waarderen. Geen wonder dat mensen tegenwoordig ook graag parfum voor hun huis kopen. Het is een ideale oplossing, wanneer je last minute visite krijgt. Daarbij blijken huisparfums niet alleen goed voor je woning, maar ook voor jezelf. Zo is scent-scaping één van de nieuwste wellness trends en we snappen wel waarom.

Lees ook: 5 tips om je huis lekker te laten ruiken

Scent-scaping: wat is dat?

Misschien gebruik je regelmatig geurkaarsen of een huisparfum in je huis. Hartstikke goed, maar grote kans dat je het gewoon random gebruikt. Geurkaarsje hier en daar en de huisparfum walmend door de hele woonkamer. Als het maar lekker ruikt, toch? Nou, kennelijk kun je de huisparfums wel op een tactische manier gebruiken. Dit noemen ze dus scent-scaping. Hierbij verdeel je je huis in verschillende ruimtes en creëer je in elke ruimte een eigen profiel met persoonlijke geur.

Populair door thuiswerken

Oorspronkelijk ontstond de scent-scaping trend tijdens de coronapandemie. Toen zaten we hele dagen thuis met z’n allen, dus wilde je je woning zo aangenaam mogelijk maken. Inmiddels is scent-scaping weer populair doordat nog steeds veel mensen thuiswerken. Soms is het wel lastig om echt verschillende ruimtes te creëren. Verschillende huisparfums in huis helpen dan blijkbaar om de ruimtes te onderscheiden van elkaar. In je hoofd switch je dan makkelijker van ruimte, doordat je bij elk deel in je woning een eigen geur plaatst.

Geur voor elke mood

Het voordeel aan scent-scaping is dat je meer balans krijgt in je hoofd. Zo kom je namelijk door een bepaalde geur in de woonkamer dan écht ‘thuis’ van je thuiswerkdag. Je merkt dankzij de geur meer verschil tussen de woonkamer en je werkkamer. Daarnaast verminderen lekkere geuren ook stress. Aangezien er verschillende geuren bestaan, heb je vervolgens voor elke mood altijd een goede geur: of het nou voor een goede werkmodus is of voor je rustmoment.

Scent-scaping gebruiken op de juiste manier

Nu ben je misschien overtuigd van scent-scaping en kan je niet wachten om huisparfums en geurkaarsen te kopen. Hold a sec! Je moet het natuurlijk wel op de juiste manier gebruiken.

Zo wil je in de keuken vooral subtiele en frisse geuren, zoals citrus, kruiden of fruit. Dat past wel bij de sfeer van het kokerellen. Ook in de badkamer en het kleinste kamertje wil je liever een frisse en pure geur, zoals citrus of marine. Dan komt de wc meteen schoon over. Ben je iemand, die regelmatig moet thuiswerken? Voeg dan een fijne lavendel- of kamillegeur toe aan je thuiswerkplek. Deze geuren zijn overigens ook goed in de slaapkamer. Ze helpen namelijk tegen spanningen en stress. Tot slot mag je in de woonkamer veel soorten huisparfums gebruiken. Het ligt eraan welke sfeer je wilt creëren. Al zijn zachte bloemengeuren altijd geschikt voor elke persoon. Wil je een romantisch avondje organiseren met je lover? Ga dan voor iets zoets, een vanillegeur of de geur van exotisch hout. Hmm!

Lees ook: Onverwachts bezoek? Zó krijg je je huis binnen 15 minuten schoon