Jana krijgt non-epileptische aanval tijdens dansles: "moet even liggen"

Media door Elsemieke

Gisteravond verscheen er weer een aflevering van het populaire programma Je zal het maar hebben op de buis.  Presentator Jurre Geluk bracht aan bezoekje aan Jana. Zij lijdt aan een zeldzame aandoening waardoor ze moest stoppen met haar dansopleiding. Maar speciaal voor Jurre trekt ze haar dansschoenen weer aan.

Overprikkeld

“Het lijkt op epilepsie, maar persoonlijk ben ik bij als ik een aanval heb", legt Jana uit. Ze krijgt een aanval wanneer ze erg overprikkeld is of als er veel om mij haar heen gebeurt. "Of als ik een traumatrigger heb. Of veel lampen.”

Jana heeft dus PNEA: Psychogene Non-Epileptische Aanvallen. In ‘Je Zal Het Maar Hebben’ doet Jurre met haar mee om te voelen hoe het is. Jana vertelt dat alles wat de dans studio heeft haar een aanval zou kunnen bezorgen. Daarom houdt haar hulphond alles nauwlettend in de gaten.

Een trauma

Jurre zet ondertussen een bril met knipperlichtjes op en krijgt oortjes in met extra hard geluid. “Ik word er zelf overprikkeld van als ik ernaar kijk", lacht Jana. "Ik heb echt het gevoel dat ik aan het spacen ben”, zegt Jurre met de knipperende bril op. Als de muziek stopt tijdens de salsales, gaat het niet zo goed met haar. Haar been begint erg te trillen. “Ik moet even liggen.” Jana’s lichaam begint te trillen, want ze heeft een aanval. Wanneer de aanval weer voorbij is, is Jana enorm moe. “Ik heb complexe PTSS (posttraumatische stressstoornis, red). Dat betekent dat je meerdere trauma’s hebt over een tijdspannen. Als je hersenen het trauma niet meer aankunnen, gaat het zich uiten in je lichaam. Bij mij in ieder geval.”

Kijkers hebben diep respect voor 14-jarige Esmee in Je zal het maar hebben