Hoe maak je je (gele) telefoonhoesje weer als nieuw?

Vrije tijd door Anjali

Je smartphone behoort steeds vaker tot één van de eerste levensbehoefte, dus die moet je natuurlijk beschermen. Een hoesje moet ervoor zorgen dat je telefoon niet kapot gaan, maar mag er ook mooi uitzien. Maar doorzichtige telefoonhoesjes worden al snel geel: hoe gebeurt dat en hoe los je dat op?

Waarom wordt mijn hoesje geel?

Transaparante telefoonhoesjes worden gemaakt van polymeer, een goedkope en flexibele variant van plastic. Er hangen wel wat negatieve aspecten aan vast, namelijk dat ze snel geel worden. Dat komt voornamelijk door UV-straling van de zon, maar ook door de wrijving van je hand. Als je veel buiten bent, zal de UV-straling op het hoesje reageren en verkleuren. Als je je telefoon vaak vasthoudt wordt het hoesje geel omdat je overtollige vetten en chemicaliën op je hand hebt zitten. Bij zweethanden worden deze oliën en chemicaliën overgedragen op het telefoonhoesje.

Hoe haal ik gele vlekken uit mijn hoesje?

Er zijn verschillende manieren, naar probeer eerst je hoesje schoon te maken met afwasmiddel. Gebruik warm water en afwasmiddel en meng dit samen. breng het mengsel aan met een oude tandenborstel, hiermee scrub je de vieze deeltjes eraf. Droog je telefoonhoesje hierna goed af met een zachte doej en laat het een uurtje goed drogen. Als je hoesje hierna nog steeds geel is, komt dit door chemische reacties of UV-straling. In dit geval werkt deze tip niet, maar de volgende zou hiervoor moeten werken.

Als het hoesje niet schoon werd van afwasmiddel en wter, kun je soda proberen. Begin met het strooien van de soda over je telefoonhoesje, en gebruik een natte tandenborstel om de gele vlekken weg te scrubben. Herhaal dit tot je merkt dat de gele vlekken verwijderd zijn, en droog het hoesje met een zachte doek.

Je kunt je hoesje ook reinigen met alcohol. Met ontsmettingsalocohol in een spuitflesje haal de je gele vlekken los, en kun je het eraf krijgen. De alcohol droogt snel op, waarna er een dun laagje op je hoesje ontstaat. Veeg dit laagje weg met een zachte doekje en laat het telefoonhoesje nog een tijdje drogen voor je het weer om je telefoon doet.

Tandpasta, wasmiddel, zout en azijn kunnen ook helpen je hoesje weer als nieuw te maken, maar deze methode heeft iets meer stappen. Smeer een mengsel van tandpasta en vloeibaar wasmiddel op je hoesje en laat het even intrekken. Strooi hierna de zout eroverheen en giet het af met azijn. Vul een bak met water, en laat het telefoonhoesje ongeveer tien minuten weken voor je het afdroogt en weer om je telefoon doet. Zeker de moeite waard om te proberen!