Dit zijn de populairste Hebreeuwse babynamen

Kinderen door Jennifer

Als je regelmatig de betekenis opzoekt van een babynaam, ontdek je dat veel babynamen van Hebreeuwse afkomst zijn. Het zijn vaak ook niet heel moeilijke namen en toch zijn ze erg populair in ons land. Het motto van Nederland blijft altijd: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Lees ook: De mooiste babynamen met maar twee lettergrepen

Hebreeuwse babynamen

Dat Hebreeuwse babynamen zo populair zijn, komt mogelijk doordat de namen lekker toegankelijk zijn. Je hoeft niet lang na te denken, hoe je een naam uitspreekt. Daarnaast zijn de populairste Hebreeuwse babynamen vaak ook lekker kort. Kort, maar krachtig!

Hebreeuwse jongensnamen

Tegenwoordig hoeven namen niet per se meer puur voor het ene geslacht te zijn. Zo staat er bij de populairste Hebreeuwse jongensnamen in ieder geval al één uniseks babynaam tussen. Ook is de populairste jongensnaam werkelijk de populairste naam van Nederland. Blijkbaar zijn we dol op Hebreeuwse namen.

1. Noah

Noah staat niet alleen op plek één bij de populairste Hebreeuwse jongensnamen, maar überhaupt in de lijst van populairste jongensnamen in Nederland. Het is ook zeker een mooie naam. Noah betekent ‘rust, troost’ en is natuurlijk afgeleid van Noach: het Bijbelse personage die een ark bouwde. Het voordeel aan de naam Noah is, dat het ook internationaal goed werkt. Zo kennen we vast allemaal het personage Noah uit de romantische film The Notebook.

2. Levi

De naam Levi is een schattige, maar ook stoere naam. Deze Hebreeuwse jongensnaam betekent letterlijk ‘zicht aansluitend, aanhankelijkheid’. Dat klinkt als een trouwe naam. Je mag dan ook zeker trots zijn, als je Levi heet! De naam komt overigens ook uit de Bijbel. Levi was de derde zoon van Jakob en Lea en daarmee één van de stamouders van het Joodse volk.

3. Sem

Dan hebben we de uniseks babynaam Sem, die tegenwoordig aan zowel jongens als meisjes wordt gegeven. De meest waarschijnlijke betekenis komt van de naam Samuel, waarvan Sem een verkorte versie is. De Hebreeuwse babynaam Samuel betekent vervolgens ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.

4. Daan

Zoals gezegd zijn Hebreeuwse babynamen vaak kort. Al is de naam Daan afgeleid van een langere naam, Daniël. Blijkbaar gebruiken we tegenwoordig liever de verkorte versie van deze mooie, Hebreeuwse naam. De naam Daniël betekent ‘mijn rechter is God’, wat het weer een nogal Bijbelse naam maakt. De afkorting Daan klinkt wel iets moderner en van nu.

5. Adam

Tot slot hebben we bij de Hebreeuwse jongensnamen nog de naam Adam. Deze naam herken je vast meteen van het Adam en Eva verhaal uit de Bijbel. Adam betekent letterlijk ‘mens’, wat wel passend is. Adam was de eerste mens en is daarmee zogenoemd stamvader van het menselijk geslacht.

Hebreeuwse meisjesnamen

Net als de jongensnamen zijn ook de Hebreeuwse meisjesnamen allemaal erg kort. Een originele, unieke naam is hartstikke leuk, maar soms heb je gewoon behoefte aan iets simpels. Dan zit je bij Hebreeuwse babynamen wel goed. Hopelijk zie je in één van deze populaire Hebreeuwse meisjesnamen de naam van je pasgeboren baby girl.

1. Anna

Dat Anna momenteel één van de populairste Hebreeuwse meisjesnamen is, zou kunnen komen door de populariteit van de Frozen-films. Al is Anna ook gewoon een erg mooie naam. Het betekent trouwens ook letterlijk ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’. Net als bij de populairste Hebreeuwse jongensnaam is ook Anna een naam, die makkelijk de grens over gaat.

2. Sara

Misschien heb je een ouder, die inmiddels de ‘Sara(h)’ is gepasseerd of dit bijna wordt. Ja, de Hebreeuwse babynaam Sara komt ook uit de Bijbel. Ze was de vrouw van Abraham. Dat is dan weer de naam, die wordt gebruikt als mannen vijftig worden. Sara betekent trouwens ‘vorstin’. Zo, zo!

3. Eva

Naast Adam is ook Eva één van de populairste Hebreeuwse babynamen in Nederland. Deze naam betekent ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’. Natuurlijk was ook zij, net als Adam, de eerste mens op aarde. Hoewel de naam erg simpel is, is het dus toch wel een speciale naam. In ieder geval een naam met een bijzondere geschiedenis.

4. Elin

Nee, we zijn hier geen letter vergeten. Eén van de populairste Hebreeuwse meisjesnamen is inderdaad Elin, zonder e. Al is de naam wel afgeleid van Eline. Wat de naam betekent, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het een langere versie van een naam als Ele of Elia. Daarbij komt de naam Elia ook uit het Hebreeuws, waar het ‘Jahweh is (mijn) God’ betekent. Daarnaast kan Elin een variatie zijn op de naam Eli. Eli betekent dan weer ‘hoogte, verhevenheid’. Dat is al een iets duidelijkere betekenis.

5. Roos

Tot slot hebben we de naam Roos, die is afgeleid van de meisjesnaam Rosa. Alleen is Roos natuurlijk een stuk korter en krachtiger. Meestal nemen ze bij Rosa de Latijnse betekenis, dat letterlijk ‘roos’ betekent. Over simpele namen gesproken!

Lees ook: Dit zijn de populairste bijbelse babynamen