Dit zijn de populairste Scandinavische babynamen

Kinderen door Maya Luz

Denemarken, Noorwegen en Zweden, ofwel Scandinavië. Deze landen staan bekend om hun prachtige landschappen. Bij Zweden denken we massaal aan Abba en Ikea. Noorwegen doet ons direct aan de fjorden denken en bij Denemarken denken we gelijk aan het beeld van de kleine zeemeermin. Naast dit alles, komen er een flink aantal leuke babynamen uit deze landen! Dit zijn de populairste Scandinavische babynamen in Nederland.

Lees ook: Dit zijn de populairste Italiaanse babynamen

Scandinavische babynamen

Bij Scandinavische babynamen zou je misschien niet heel snel uitkomen als je op zoek bent naar een naam voor je pasgeboren kindje. Noors, Zweeds en Deens zijn talen die wij over het algemeen in Nederland niet echt kennen, laat staan spreken. Toch hebben veel populaire jongens- en meisjesnamen een Scandinavische origine.

Scandinavische jongensnamen

In 2022 waren vooral namen als Lucas, Noah en Liam erg populair. Maar wist je dat Scandinavische namen ook erg populair waren onder de Nederlandse jongetjes? Dit zijn de vijf populairste Scandinavische jongensnamen.

1. Finn

De naam Finn vindt zijn origine in Finland. Of Finland officieel bij Scandinavië hoort, is niet altijd even duidelijk. Toch vonden we deze naam te leuk om over te slaan. Deze naam stond op de zesde plek van de meest populaire jongensnamen in 2022. In het Fins, betekent de naam eerlijk.

2. Lars

Lars is een erg populaire naam in Nederland. Je zou dan ook niet snel denken dat deze naam Scandinavische roots heeft, toch is het zo. De naam betekent de gelauwerde. Deze betekenis zagen we eerder bij de populaire Italiaanse babynamen al voorbijkomen bij de naam Lorenzo. Lars is dus de Scandinavische variant op de Italiaanse naam.

3. Bjorn

Abba fans opgelet! Deze naam herken je zeker als je dol bent op Abba. Deze naam heeft meerdere betekenissen, waaronder beer, strijder en held. Deze naam is dus perfect voor stoere jongetjes! Als je de naam liever baseert op Abba, kun je gaan voor Björn, de betekenis van de naam blijft hetzelfde, maar de klank is toch net even anders.

4. Filip

De naam Filip klinkt als een naam voor een prins. Dat is ook niet gek, want de naam betekent vriend van paarden. Perfect voor als je jouw zoontje wil behandelen als een echt prinsje. Door de naam op deze manier te spellen geef je de naam een meer Noordelijke feel, in tegenstelling tot de spelling met 'ph'.

5. Oskar

Oskar is een naam met twee kanten. Deze naam kent twee betekenissen: door de goden beschermde speerstrijder of herten liefhebber. Je kunt de naam dus interpreteren zoals jij dat zelf wil. Of je kunt de betekenis af laten hangen van de persoonlijkheid van jouw kleine mannetje. Deze leuke babynaam is afgeleid van de naam Oscar.

Scandinavische meisjesnamen

Ook op het gebied van meisjesnamen, zijn Scandinavische opties populair in Nederland. Nu kun je in plaats van namen als Emma, Julia of Sophie, nadenken over een wat meer Noordelijke naam. Dit zijn de populairste Scandinavische meisjesnamen.

1. Elin

In Nederland horen we de naam Eline best vaak. Deze Scandinavische naam is net iets anders. In Zweden is de naam Elin vooral erg populair. Elin betekent de stralende of de schitterende. Perfect voor jouw mooie meisje dus.

2. Ylva

Ylva is een unieke Scandinavische naam voor stoere meisjes. Deze mooie meisjesnaam betekent de wolvin. De naam komt voort uit een Oud-Noors woord dat wolf betekent.

3. Kirsten

Kirsten is een naam die is afgeleid van de naam Christina. Het betekent gezegend. Dit is een prachtige naam om te kiezen voor jouw dochtertje, want met de geboorte van dit meisje ben je vast en zeker gezegend.

4. Sanna

Sanna is een elegante meisjesnaam. Het betekent lelie en vindt zijn origine in het Hebreeuws en wordt in Scandinavië veel gebruikt. De naam Sanna is afgeleid van de naam Susanna, een andere prachtige naam!

5. Karina

Tot slot hebben we de naam Karina. Deze naam betekent zuiver en geliefde. De naam is een andere variant van de naam Karin en is afgeleid van Catharina.

Lees ook: Dit zijn de populairste Friese babynamen