Dit zijn de populairste Engelse babynamen

Kinderen door Jennifer

Inspiratie voor babynamen halen mensen overal vandaan. Uit films, series of gewoon van een (oud-)familielid. Al kun je ook kijken naar namen uit andere landen. Soms voelt een buitenlandse naam net even wat origineler. Kijk maar eens naar de populairste Engelse babynamen. Wie weet staat je nieuwe favoriete naam ertussen!

Lees ook: De mooiste babynamen met maar twee lettergrepen

Engelse babynamen

Blijkbaar zijn de Engelsen net zo loyaal aan babynamen als Nederlanders. Ook in de lijst met populairste Engelse babynamen, veelvoorkomend in Engeland en Wales dus, staan bepaalde namen al een paar jaar hoog in de lijst. Al is de lijst vergeleken met zo’n zeven jaar geleden wel veranderd. Zo staan er inmiddels niet meer alleen Engelse namen tussen de populaire Engelse babynamen.

Engelse jongensnamen

Eigenlijk zijn Engelse namen al veel overgevlogen naar andere landen. Zo is de nummer één in de lijst met populaire Engelse jongensnamen toevallig ook de popi jopi onder de Nederlandse namen. Al staan er waarschijnlijk ook wel namen bij, waar je niet snel aan denkt.

1. Noah

Als iemand de lijst met populaire Nederlandse babynamen is tegengekomen, dan komt de naam Noah je vast bekend voor. Kennelijk staat deze naam ook bovenaan de lijst van populairste Engelse jongensnamen. Het is ook zeker een mooie naam, die afkomstig is uit de Bijbel. We kennen allemaal wel de Ark van Noach. De naam Noah is inderdaad afgeleid van Noach en betekent ‘rust, troost’. Een babynaam om trots op te zijn!

2. Oliver

Dat de naam Oliver zo hoog staat, heeft vast te maken met het populaire, Britse verhaal Oliver Twist. Al is het ook wel een typisch Engelse babynaam. Een naam die is afgeleid uit het Latijn. In het Latijn betekent de naam Oliver ‘olijfboom’. De tak van deze boom is het symbool van de vrede. Daarnaast was de olijfboom vroeger erg belangrijk voor de economie vanwege de olie. Klinkt als een naam vol power.

3. George

In Engeland hebben ze natuurlijk prins George, de zoon van prins William en zijn vrouw Catherine. Geen wonder dan ook dat George in deze lijst met populaire babynamen staat. Al is het zeker wel een leuke naam. George komt uit het Grieks en is afgeleid van het Griekse woord geoorgos, dat ‘landbouwer’ betekent.

4. Arthur

Dan hebben we nog Arthur, waarschijnlijk voor velen bekend van King Arthur. Daar komt de naam ook vandaan. De betekenis van de babynaam is wel wat vaag. Zo wordt het geassocieerd met het Keltische woord ‘artus’, dat ‘beer’ betekent. Al kan het ook komen van ‘gwr’, een woord uit het Welsh. Dit betekent dan weer ‘held’. Daarnaast kan er ook een verband zijn met het Oudnoorse ‘arnthor’, dat een mengeling is van ‘arend’ en ‘Thor’. Zoveel mogelijkheden, al klinkt het als een ware heldennaam!

5. Muhammad

Een naam die opvalt in de lijst met populaire Engelse babynamen is Muhammad. De naam past wel goed bij de huidige tijd, waarin we veel verschillende nationaliteiten hebben. Muhammad is afgeleid van de Arabische naam Mohammed en betekent ‘prijzen’. Al ken je de naam Mohammed ook wel van de profeet Mohammed natuurlijk.

Engelse meisjesnamen

Ook bij de Engelse meisjesnamen zien we een naam, die in Nederland al zijn intrede heeft gedaan. Al staan er wel nog een hoop namen bij, waar je hopelijk door wordt geïnspireerd. Wie weet past één van deze babynamen wel bij jouw kleine prinsesje!

1. Olivia

Net als de naam Oliver is ook Olivia afgeleid van een Latijns woord, namelijk het woord ‘olivarius’. Dit betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’. Inmiddels is het dus één van de populairste Engelse babynamen, maar ook in Nederland doet de naam het al goed. Zo stond Olivia in de top vijf in 2022.

2. Amelia

Het lijstje met Engelse meisjesnamen staat wel vol met mooie namen. Amelia is daar één van en staat niet voor niets op plek twee. De naam is van Germaanse oorsprong en afgeleid van Amalia. Jep, de naam van onze kroonprinses! De naam Amelia is vervolgens gelataniseerd van de naamstam ‘amal’, dat ‘inspanning in de strijd’ betekent. Aha!

3. Isla

Hoe je deze naam in het Nederlands uitspreekt, durven we niet te zeggen. Maar Isla is een Schotse naam en betekent dus ‘eiland’. De naam is ook letterlijk afkomstig van de naam van een eiland aan de westkust van Schotland, Islay. Wonderful!

4. Ava

Nog een mooie Engelse naam voor je meisje is Ava, wat een beetje klinkt als de populaire naam Eva. Het is ook een variant op deze naam, wat ‘de leven gevende’ betekent. Al kan Ava ook een verkorte versie zijn van Germaanse namen die met Avi beginnen. Dat betekent dan weer ‘de begeerde’.

5. Ivy

Tot slot een naam die in de lijst met Engelse meisjesnamen staat, maar wel een Nederlandse afkomst heeft. Huh? De naam Ivy is afgeleid van Ive, wat een Friese naam is van Germaanse oorsprong. Wow! Deze naam stamt af van namen die met ‘iv’ beginnen, wat ‘taxusboom’ of ‘boog van taxushout’ betekent. Overigens komt de naam Ivy ook voor als woord in de Engelse taal. Dan betekent het ‘klimop’, zoals in de plant. Wel passend bij de andere betekenis. Een mooie, natuurrijke naam voor je baby girl!

Lees ook: Dit zijn de populairste Italiaanse babynamen