Dit zijn de populairste Friese babynamen

Kinderen door Jennifer

Misschien zijn het niet de eerste babynamen waar je aan denkt, maar Friese babynamen zijn hartstikke leuk. De namen wijken ook redelijk af van de lijst met populairste namen in Nederland. Origineel zijn ze dus wel in het noorden! Ben jij nieuwsgierig wat de populairste Friese babynamen zijn? Scrol dan snel verder. Wie weet kom je wel een nieuwe, favoriete jongens- of meisjesnaam tegen.

Lees ook: De 55 mooiste babynamen uit Disney-films

Friese babynamen

Als je niet uit Friesland komt, denk je mogelijk dat de Friese babynamen net zo gek klinken als hun taal. Dat is totale onzin! Als je op zoekt bent naar een naam voor je newborn meisje of jongen, dan zit je bij deze lijst met Friese babynamen wel goed. Het zijn niet voor niets de populairste Friese babynamen.

Friese jongensnamen

Soms heb je meteen een leuke babynaam, maar een andere keer scrol je urenlang door een lange lijst met babynamen. Zoek je een leuke naam voor een jongen? Hopelijk staat er iets interessants tussen in deze lijst met Friese jongensnamen. In 2022 werden deze vijf jongensnamen uitgeroepen tot populairste Friese jongensnamen.

1. Hidde

Hidde is een vrijwel volledig Friese babynaam, maar stamt wel af van Germaanse babynamen met de naamstam ‘hild’. Dit betekent ‘strijd’. Hidde is daardoor ook afgeleid van de naam Hilda, een heel bekende naam die gebaseerd is op de naamstam ‘hild’. Dat je bij Hidde geen L hoort, komt waarschijnlijk doordat het is ontstaan vanuit een kindertaal. Daarom betekent Hidde ook niet letterlijk ‘strijd’, maar ‘strijdvaardige’.

2. Jurre

Ook de babynaam Jurre is weer een Friese jongensnaam. Het is een vervorming van de Germaanse babynamen met de naamstam ‘ever’. Vervolgens ontstaat de babynaam Jurre via het Oudnoorse ‘joffur’. Jurre betekent zo ‘jonge man, strijder’ en ‘vorst’. Een krachtige naam dus en een mooie plek twee in de lijst met populairste Friese babynamen.

3. Sem

De naam Sem is eigenlijk een uniseks babynaam, aangezien de naam aan zowel jongens als meisjes kan worden gegeven. Al was het in 2022 één van de populairste Friese jongensnamen. Sem is een verkorte versie van de Hebreeuwse naam Samuel en betekent ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. Het is ook een naam uit de Bijbel. Waarom veel baby’s in Friesland Sem heten, komt waarschijnlijk doordat het mogelijk een variant is op de Friese naam Sjamme. Deze babynaam is opgebouwd uit de naamstam ‘sig’, dat ‘zege, overwinning’ en ’helm’ betekent.

4. Jesse

Jesse betekent letterlijk ‘man van God’. De naam is zowel Hebreeuws als Fries. Jesse is een vernieuwde versie van de Friese babynaam Ese. Al is dit niet honderd procent zeker. Er kan ook een connectie zijn met het Germaanse woord ‘asen’, dat ‘goden’ betekent.

5. Melle

Tot slot een jongensnaam die je waarschijnlijk niet vaak hoort, behalve in Friesland dus. Daar is Melle namelijk één van de populairste Friese jongensnamen. De babynaam Melle is een verkorte versie van Germaanse namen, die beginnen met de naamstam ‘mathal’. Dit betekent ‘ontmoeting’. Daarnaast is het mogelijk ook een vorm van Meinolf, dat dan weer ‘sterke wolf’ betekent.

Friese meisjesnamen

Hoewel de populairste Friese jongensnamen vaak nog letterlijk Fries zijn, valt dat bij de populairste Friese meisjesnamen mee. Toch kregen in 2022 de meeste meisjes in Friesland één van deze babynamen. Hopelijk raak je geïnspireerd voor je baby’s naam door één van deze namen!

1. Lieke

Op nummer één in de lijst met populairste Friese meisjesnamen staat Lieke. Al scheelt het niet veel met de nummer twee. De babynaam Lieke kan gebaseerd zijn op verschillende dingen. Zo is het allereerst een variant van Lia. Dit is een verkorte versie van namen die eindigen op ‘lia’, zoals Julia en Emilia. Een duidelijke betekenis heeft de naam Lieke dan niet, aangezien er veel namen zijn die eindigen op ‘lia’. Gelukkig kan Lieke ook een variant zijn op de meisjesnaam Angelique. Dit is een Germaanse babynaam en betekent ‘uit het volk der Angelen’. Al is het mogelijk ook een Griekse naam, waardoor het ‘engel’ betekent. Zoveel uitleg voor een simpele naam, die al jaren één van de populairste namen is.

2. Fenna

Ook de naam Fenna is helemaal Fries en afgeleid van de Friese babynaam Femme. Niet alleen betekent dit ‘vrouw’ in het Frans, ook betekent Femme ‘vrede, bescherming’. Al kan de naam Fenna ook een verkorte versie zijn uit de kindertaal van namen die beginnen met ‘frede’. Friese meisjes krijgen dus vaak de babynaam Fenna, al komt de naam ook wel buiten Friesland voor.

3. Emma

Dan hebben we nog Emma, dat bijna elk jaar één van de populairste Nederlandse babynamen is. Nou, ook in Friesland is de naam Emma erg populair onder meisjes. De naam is een verkorting van babynamen, die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’. Dit betekent ‘verbonden, machtig’. Daarnaast was het mogelijk een bijnaam van de god Tiwaz, die rond de start van onze jaartelling de Germaanse oppergod was. Wel passend!

4. Eva

Zoals gezegd staan er tegenwoordig niet veel Friese namen in het lijstje met populairste Friese babynamen. Ook Eva is niet Fries. Het is een Hebreeuwse naam, dat ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’ betekent. De naam komt natuurlijk uit de Bijbel. Wie kent Adam en Eva niet? Eva was de zogenoemde stammoeder van de mens, aldus de Bijbel. Een naam die je je meisje maar al te graag geeft.

5. Milou

Al is ook Milou één van de populairste meisjesnamen in Friesland. Deze naam is een samenvoeging van de namen Maria en Louise. Doordat deze twee namen erg verschillen qua betekenis, is de betekenis van Milou niet duidelijk. Zo wordt de babynaam Maria gekoppeld aan het Latijnse woord ‘mare’, dat ‘zee’ betekent’. Al is ‘bitterheid’ de meest gehoorde betekenis. De andere naam Louise is een Germaanse naam en afgeleid van de naam Lodewijk. Deze naam betekent ‘beroemde strijder’. Aha!

 

Lees ook: Dit worden de populaire Nederlandse babynamen in 2023