Dit worden de populaire Nederlandse babynamen in 2023

Kinderen door Mozhda

Het kiezen van de naam van je baby kan stressvol zijn. Misschien heb je na lang piekeren ein-de-lijk een naam bedacht, maar keurt je partner het niet goed… Don’t panic! Wij zijn hier om jou en je partner te helpen. Dit zijn de (soorten) namen die in 2023 on trend gaan zijn.

1. Kort maar krachtig

We zagen het dit jaar al: korte babynamen. Ook in 2023 draait het om babynamen met maximaal vier (of vijf) letters. Bijna alle namen uit de top tien bestaan uit maximaal 2 lettergrepen.

2. Moeder natuur

Namen als Roos en Jasmijn waren al fleurig, maar in 2023 gaan de natuurnamen vaker bloeien. Volgens JAN Magazine zijn deze namen geïnspireerd op bloemen, planten, kruiden en dieren. Ook duiken we dieper in de natuur met de jongensnamen. Namen als Beer, Wolf en Phoenix ga je vaker horen in 2023.

3. Scandinavische namen

Let’s go international baby! Deze Noord-Europese namen zijn al jaren populair in Nederland. Anno 2023 geven we onze dochters namen als Tuva, Liva en Maja en noem we onze zonen Sven, Jonas en Nils. Deze namen zijn ook lekker kort. Zo pak je gelijk twee trends in één klap! 

4. Italiaanse namen

Raak geïnspireerd door de taal van de romantiek en geef je baby een Latijnse naam. In het Italiaans klinkt alles bellissimo, oftewel mooi. Dat geldt dus ook voor Italiaanse babynamen! Wat dacht je aan de meisjesnamen Isabella, Ella en Sofie en de jongensnamen Matteo, Sandro en Nero?

5. Unisex

How about de meisjes- en jongensnamen schrappen en voor een unisex-naam gaan? Ook deze namen zijn kort en krachtig. Denk aan Luca, Jip en Bo. Wil je liever internationaal gaan? Kies dan voor een Engelse unisex naam. Deze namen zijn helemaal in! Hoeveel Nederlanders ben jij tegengekomen met de namen Robin, Billie en Bobbie?

6. Bijbelse namen

Misschien is het een idee om de Bijbel te checken als inspiratie voor de naam van je baby, of je nou gelovig bent of niet. Veel populaire namen die we kennen komen oorspronkelijk uit de Bijbel. Denk aan de meisjesnamen Abigaïl, Anna en Julia en de jongensnamen Aaron, Abel en Abraham.

Volgens 24Baby wordt dit de top 10 meisjesnamen in 2023:

1. Mila

2. Emma

3. Julia

4. Olivia

5. Milou

6. Nora

7. Anna

8. Zoë

9. Sophie

10. Saar

 

Dit wordt de top 10 jongensnamen in 2023:

1. Noah

2. Lucas

3. James

4. Sem

5. Daan

6. Levi

7. Luca

8. Finn

9. Adam

10. Sam