In deze maanden moet je solliciteren voor nieuwe baan (en wanneer juist niet)

Werk & studie door Jennifer

Soms duurt de zoektocht naar een nieuwe baan echt maanden. Dan blijf je maar solliciteren en stuur je een heleboel sollicitatiebrieven eruit, maar krijg je negen van de tien keer een afwijzing terug. Misschien solliciteer je wel precies op de verkeerde momenten. In sommige maanden heb je namelijk meer kans op succes met je sollicitatie.

Lees ook: De do's en don'ts van solliciteren

Beste maanden om te solliciteren

Als je momenteel druk solliciteert voor een nieuwe baan, let dan even op. In bepaalde maanden kun je namelijk beter niet solliciteren. Soms heb je in een andere periode meer succes. Al ligt één van de beste maanden om te solliciteren helaas al achter ons. De drukke feestmaand december schijnt namelijk het beste moment voor een sollicitatie. In december zoeken bedrijven vaak ook extra medewerkers voor de drukke feestdagen. Veel van hun medewerkers gaan dan namelijk op vakantie.

Toch wel balen dat we hier nu pas achterkomen. Gelukkig bestaan er nog meer goede momenten om te solliciteren!

Niet in januari solliciteren

Misschien sta je al te popelen om bij een bedrijf te solliciteren. Natuurlijk mag dat altijd, maar weet wel dat je in januari veel concurrentie hebt. In januari solliciteren de meeste mensen op een nieuwe baan. Klinkt ook wel logisch, want dan beginnen natuurlijk de goede voornemens. Zorg dus dat je in deze maand meer opvalt of wacht gewoon even een maandje langer.

Meer vacatures in februari en maart

Wanneer je in februari of maart voor een baan solliciteert, heb je namelijk meer kans op werk. Daarnaast vind je dan waarschijnlijk ook meer vacatures. Van april tot en met juli kun je vervolgens lekker blijven solliciteren. Mogelijk wacht je wel wat langer op een reactie in deze maanden. Tijdens deze periode hebben bedrijven namelijk de meeste vrije dagen. Wees dus proactief en vraag na een week of ze de sollicitatiebrief goed hebben ontvangen. Dan weet je zeker dat je niet vergeten wordt.

Slechte maanden om te solliciteren

Naast de maand januari bestaat er nog een slecht moment om te solliciteren. Misschien verwacht je het al, maar de zomervakantie is bijvoorbeeld zo’n slecht moment. Vanaf half juli tot en met augustus vind je sowieso ook veel minder vacatures. Al is dit wel het perfecte moment om na te denken over wat je wil. Dan kun je vanaf september tot en met de succesvolle maand december volop solliciteren!

Lees ook: 10 clichés om te vermijden in een sollicitatiebrief