Zo ga je om met FOMA (fear of missing alcohol)

Vrije tijd door Zita

Het nieuwe naar is begonnen en dat betekent ook dat we nieuwe voornemens hebben. Een voornemen dat veel mensen hanteren in het nieuwe jaar is om minder alcohol te drinken. Een trend die hierbij hoort is Dry January, waarbij je de gehele maand van januari geen alcohol drinkt. Wanneer je stopt met alcohol drinken, merk je misschien dat je het mist. Zeker is gezelschappen waar anderen nog wel alcohol drink, krijg je misschien last van FOMA: fear of missing alcohol. In dit artikel leggen wij je uit hoe je hiermee omgaat, zodat je de alcohol.

Wat is FOMA?

FOMA betekent ‘fear of missing alcohol’. Steeds meer mensen kiezen voor het sobere leven, en wij begrijpen wel waarom. Ja, een glaasje alcohol is op z’n tijd erg lekker, maar er zijn nogal wat voordelen van nuchter door het leven gaan. Omdat niet iedereen stopt met alcohol drinken, ervaar je in het begin van je sobere bestaan fear of missing alcohol. Je merkt dat veel mensen om je heen nog alcohol drinken, waardoor jij sneller de alcohol mist. Er zijn gelukkig een aantal manieren waardoor je goed met FOMA omgaat.

1.    Zoek een buddy

Samen sta je sterker dan alleen, dus zoek een buddy die samen met jou geen alcohol drinkt. Hierdoor is het makkelijker vol te houden om geen alcohol te drinken. Je moedigt elkaar namelijk aan geen alcohol te drinken, waar je het een stuk makkelijker volhoudt. Daarnaast is het zo dat hoe vaker je geen alcohol drinkt, hoe makkelijker het wordt.

2.    Spreek het uit

Het helpt om naar anderen uit te spreken dat je geen alcohol meer drinkt. Hierdoor zullen mensen je geen drankjes met alcohol aanbieden, waardoor je ook minder snel fear of missing alcohol ervaart. Daarnaast is het tegenwoordig steeds minder een taboe om geen alcohol te drinken, dus wees niet bang voor vervelende opmerkingen. Je bent waarschijnlijk niet de enige die geen alcohol drinkt in het gezelschap.

3.    Weet waarvoor je het doet

De verleiding om te drinken is af en toe erg groot wanneer je bijvoorbeeld op een feestje bent of in de kroeg staat. Houd goed in gedacht waarvoor je sober blijft. Je weet dat het vele voordelen heeft en het je goed doet. Daarnaast heb je gegarandeerd spijt de volgende ochtend en dat wil je absoluut niet.  

4.    Kies een nieuw favoriet drankje

Wanneer je voor alcoholvrij gaat, is er meer dan alleen thee of spa rood. Er zijn tegenwoordig een hoop alcoholvrije drankjes die je drinkt, waardoor je toch de standaard drankjes zoals cocktails, bier en wijn drinkt, maar dan zonder alcohol. Kies een nieuw favoriet alcoholvrij drankje, zodat je je oude alcoholische drankje niet hoeft te missen.