Blog schrijven? Dit zijn de trends

Vrije tijd door Mozhda

Wil je graag een blog beginnen, maar weet je niet zo goed hoe je je ideeën kunt uitwerken? Dan is het heel slim om naar de trends te kijken. De trends maken het een stuk makkelijker voor jou om jouw eerste blogjes te schrijven. Bovendien trek je op deze manier mensen naar je blog. Dit zijn de blogtrends die je niet mag missen. I'll tell you: je gaat een uitstekende blog maken!

1. Maak je blogberichten kort

De gemiddelde lezer is tegenwoordig erg gehaast. Hij/zij wil snel informatie tot zich nemen. Hierom is het belangrijk om korte blogs te maken. Houd daarom dus ook de intro’s van je blogpost kort. Zo heeft dé perfecte intro heeft een verhalend element, bevat het – niet al te ingewikkelde - cijfers en getallen en valt het met de deur in huis. Verder is het belangrijk om korte zinnen te schrijven. Durf te schrappen en gebruik minder moeilijke woorden. De flow van je blogspost is heel belangrijk. Vraag jezelf het volgende af: is je artikel luchtig en lekker te lezen?

2. Maak je blog toegankelijk voor de gehaaste bezoekers

Naast loyale lezers zijn er dus ook lezers die op je blog komen om snel even wat informatie te winnen. Weet dat 80 à 90% van hen nooit de helft van je blogpost bereikt. Schrijf in je blog voor wie de content bedoeld is. Zo weten zij direct of ze wat aan je blogpost hebben. Ook is het belangrijk om ankerlinks toe te voegen. Dit zijn hyperlinks die bedoeld zijn om je bezoekers snel naar een ander plaats in een blogbericht of -pagina te brengen. Met één klik komen ze bij het deel dat zij zoeken.

3. Denk aan de opmaak en indeling van je blog

Denk na over de header van je blog. De header wordt ook wel omslag of banner genoemd en is een element bovenaan je blog. Bepaal wat je hier wil plaatsen. Zo kun je kiezen uit een afbeelding, titel, een ondertitel en een logo. Wees vrij in de vorm van je artikel. Vermijd wel felle kleurschema’s en ga voor zachtere kleuren. Kort je alinea’s in en zet tussenkopjes boven je alinea’s. Kies sterke, logische tussenkopjes die iets met de inhoud van de alinea’s te maken hebben. Houd één lay-out aan: dit is veel overzichtelijker voor de lezers.

4. Ga crossmediaal met video’s

Video’s blijven aan de top. Met video is het makkelijker om informatie én emotie te laten zien. Het is toch een stuk persoonlijker dan een stuk tekst. Bovendien kunnen je blogposts op deze manier een stuk korter blijven. Hierom is het altijd verstandig om een video aan je content toe te voegen.

5. Verwijs naar betrouwbare bronnen

Je kunt het vertrouwen van je lezers winnen en echt kwaliteit bieden door betrouwbare bronnen te gebruiken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld naar andere blogs linken of onderzoekscijfers te gebruiken. Ook kun je jezelf en je contactgegevens laten zien. Dat is ook een manier om je blog persoonlijker te maken. En vergeet niet: factchecken is heel belangrijk. Neem nooit zomaar informatie over.

6. Hogerop komen in Google

Geen nieuws, maar wel een feit. Bloggen is dé manier om jouw doelgroep te bereiken via Google-zoekopdrachten. Doe een zoekwoordenonderzoek: kijk naar welke termen het meest gezocht zijn op Google om daar een blogartikel over te creëren. Laat die term meermaals in je artikel terugkomen. Don’t forget: op deze manier kom je ook sneller boven in de zoekopdrachten van Google.