Typisch Nederlands: spullen in huis

Wonen door Juliët

Nederlanders hebben een uniek assortiment als het op spullen aankomt. Een Boeddhabeeldje in de woonkamer of de vensterbank vol met planten. In de typische Nederlandse woningen vind je veel bijzondere voorwerpen die je in het buitenland bijna niet tegen zult komen. Staat jouw huis ook vol met deze spullen?

 

1. Verjaardagskalender op het toilet - €11,95

Waarschijnlijk heb jij er ook eentje op het toilet hangen. De verjaardagskalender ophangen in het kleine kamertje is een echte typische Nederlandse gewoonte, waar mensen uit het buitenland zich nog wel eens over kunnen verbazen. Als je erover nadenkt is het misschien ook wel een klein beetje gek. Want waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan?


 

2. De vlakspoeler

Om nog even in het thema ‘wc’ te blijven, gaan we door naar het typisch Nederlandse toilet, namelijk de vlakspoeler. Deze wc heeft een plateau, een soort schotel, met daarop een klein laagje water. Buiten Nederland komt de vlakspoeler eigenlijk niet voor. Een voordeel van dit systeem is dat je altijd kunt zien hoe je behoeftes eruitzien.

 

3. Versiering op de vensterbank

Overal waar je om je heen kijkt in de woonwijken zie je versieringen op de vensterbank staan. Hoe meer, hoe beter. Nederlanders blinken uit in het inrichten van hun etalages. De spullen zijn vooral gericht naar buiten, zodat voorbijgangers een kijkje kunnen nemen. De ramen zijn vaak ook nog eens extra groot, waardoor je zo bij iemand naar binnen kunt kijken.
 

4. Onzichtbare gordijnen

Nederlanders zijn niet zo gediend van pottenkijkers. Ondanks de vele versieringen op de vensterbank, zie je dat we ramen bedenken met onzichtbare gordijnen of raamfolie. De onzichtbare gordijnen laten nog een beetje licht door, waardoor je het niet helemaal potdicht hebt. Je wilt namelijk nog wel wat van de buitenwereld kunnen zien.
 

5. Steile trappen

Wanneer je in Nederland een trap oploopt, heb je het waarschijnlijk niet eens door. Maar wist je dat trappen in Nederland vaak heel steil zijn? Het idee achter de steile trap is dat hij minder plaats inneemt. Het is vooral een kostenbesparing, omdat de woningen in Nederland gemiddeld redelijk klein zijn qua oppervlakte. Pas wel op dat je niet valt.
 

6. Gourmet bakplaat - €39,99

Een echte kersttraditie in Nederland is gourmetten met de familie. De grote bakplaat op tafel met piepkleine pannetjes. Een manier om gezellig samen een etentje te hebben. De gourmet bakplaten zijn dan ook niet op veel andere plekken te vinden dan in de keuken van de typische Nederlander. Bakken maar!

 

7. Wastafel in je slaapkamer

Eventjes je tandenpoetsen. Dat kan bij de wastafel in de slaapkamer! Deze wastafels komen uit een tijd waarin goede badkamers nog niet zo gewoon waren. Momenteel worden de wastafels aangetroffen in oudere huizen, maar ook in studentenhuizen. Wees dus niet verbaasd als je er eentje in een slaapkamer aantreft.

 

8. Keramische beeldjes - €19,94

In veel Nederlandse huizen zijn keramische beeldjes van een kussend jongen en een meisje in traditionele Nederlandse kleding te vinden: het Delftse jongen en meisje. Deze beeldjes zie je terug in het traditionele Delfts Blauwe patroon. Het kussende paar is zelfs zó populair dat je in Zaandam het beeld in het groot kunt bewonderen. Het heet ook niet voor niks het Kissing Couple XXXL. 

 

9. Boeddhabeeldjes - €10,95

De Boeddhabeeldjes zijn symbolisch voor het boeddhisme. Hier in Nederland staan huizen vol met deze beeldjes als decoratie. De beeldjes zijn mega populair in ons land. Voor de een is het decoratie en voor de ander heeft het een spirituele waarde.

 

10. Flessenlikker - €6,01

Een hele originele naam voor een langwerpig voorwerp waarmee je de laatste restjes jam, mayonaise of Nutella uit een pot kunt schrapen. In Nederland is dit huishoudelijk apparaat een echt succes geworden.

 

11. Kaasschaaf - €14,29

De grote broer van de kaasrasp, namelijk de kaasschaaf. Dit voorwerp is niet weg te denken uit onze huishoudens. Nederlanders zijn echte kaaskoppen en kunnen ook niet zonder dit voorwerp. Een tip: neem de kaasschaaf op vakantie naar het buitenland mee.

 

12. Draai- en kiepramen

Een raam dat ideaal is voor je slaapkamper, dakkapel of andere ruimte in je woning. Het draaikiepraam komt veel voor in Europa, maar met name in Nederland. De verwarring bij mensen zit met name in de twee manieren waarop je het raam kunt openen. 
 

13. De handdoek en theedoek - €13,99 en €32,50 

Bijna in elk Nederlands huis zijn er twee keukendoeken te vinden, namelijk: de handdoek en de theedoek. Je handen droog je af met een handdoek, maar de vaat droog je af met een theedoek. In de Nederlandse woningen moet je dus wel even goed opletten welke handdoek je voor wat gebruikt.